Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Wie niet horen wil

Emoties
Luisteren

De emoties in je lichaam vormen een buitengewoon intelligent navigatiesysteem. Als je leert om naar hen te luisteren, wijzen ze je de weg.

Je lichaam fluistert. Maar als je niet luistert, gaat het schreeuwen. Wat nu als je de info die je lichaam geeft, maar verwarrend vindt? Als je de grenzen haat die je lichaam soms stelt aan wat je kunt doen? Als je jezelf liever schrap zet en alles doet om overeind te blijven: gewoon koppig je rug rechten en doorgaan? Waarom zou je dan aandacht besteden aan wat jouw lichaam je probeert duidelijk te maken? Omdat je lichaam een buitengewoon intelligent navigatiesysteem is dat nooit liegt. En als je er niet naar wilt luisteren, dan ga je dat voelen. Daarom!

Bodily Maps of Emotions

Een team van Finse onderzoekers vraagt in 2014 aan enkele honderden Finnen op welke plek in hun lichaam ze de verschillende emoties voelen. De resultaten verwerken ze met kleur op lichaamssilhouetten. Zo ontstaan er ‘lichamelijke sensatiekaarten’: Bodily Maps of Emotions. Bij emoties die om toenadering vragen (zoals boosheid), zie je een sterk verhoogde activiteit in armen en bovenlichaam. De meest ‘positieve’ emoties (zoals blijdschap) verhogen het gevoel in grote delen van het lichaam. Walging zie je vooral in de maagstreek. Schaamte geeft gloeiende wangen. Bij verdriet ervaren mensen verminderde energie in ledematen et cetera.

Automatisch en snel sorteren

‘Emoties veranderen niet alleen onze mentale, maar ook onze fysieke toestand’, stelt de Finse assistent-professor Lauri Nummenmaa vast. ‘Zo bereiden ze ons voor om snel te reageren op gevaar, maar ook op kansen die zich voordoen, zoals plezierige sociale interactie.’

Oefenen

Misschien heb je – net zoals veel werkende Nederlanders – weinig geoefend met het waarnemen van wat er in je lichaam gebeurt. Het goede nieuws is: je kunt het oefenen. Als jij je niet langer schrap zet en je verzet staakt, dan is opeens voelbaar wat daar de hele tijd al was. In allerlei subtiele uitingen zoals tintelingen, spierspanning, warmte of juist kou, licht of zwaar voelen, beklemming, borrelen, stromen, leeg of juist vol voelen, prikkelingen et cetera. Die signalen kun je versterken door er aandacht aan te geven. Zo krijg je duidelijk welke emoties er op dat moment bij je leven. Als jij je eenmaal bewust bent van wat er te voelen is, kun je daar ontzettend veel mee.

Dus luister naar het fluisteren van je lichaam. Dan hoeft het ook niet te schreeuwen.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?