Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Negatieve emoties
bestaan niet

Emoties
Luisteren

De ‘big seven’ op een rijtje – alle zeven basisemoties hebben het beste met je voor!

De interviewster van het vrouwenblad begint met een stelling: ‘Goed voelen is een echt vrouwenboek.’ Collega-auteur Michelle kan net voorkomen dat ze met haar ogen gaat rollen. Maar de zucht die de stelling bij haar oproept, ontgaat de interviewster niet. Ze vraagt erop door. Michelle reageert: ’Het is typisch iets voor onze generatie om er zo naar te kijken. Reken maar dat de young professionals (de generatie van 20-35 jaar) allemaal absoluut gelukkig voorgesorteerd staan voor emotiewerk!’ Waarom denken we zo vaak dat het bij emoties over vrouwelijke, niet-feitelijke, softe, onbelangrijke en vaak ook negatieve dingen gaat?

Goed voelen

Op een ander moment in het interview zegt de interviewster: ‘Is het echt iets van deze tijd, ‘goed voelen’? Als iets goed voelt, dan is het OK. Voelt het niet meer goed, dan kappen we ermee…’ Leuk, die provocerende vragen, het maakt passie los. Ik mag uitleggen wat wij bedoelen met 'goed voelen'.

Negatieve emoties

In eerste instantie wilden we ons boek ‘Goed gevoel’ noemen. Als een soort rehabilitatie van het gevoel, want in onze cultuur wordt het lichaam al eeuwenlang ondergewaardeerd. Emoties hebben in de Westerse wereld een slechte pr gekregen. Maar er was al een zenmonnik die zijn boek die titel had gegeven. Toen werd het ‘Goed voelen’. Achteraf zijn we daar nog gelukkiger mee. Want als jij je goed wilt voelen (en wie wil dat nu niet?), dan mag je leren om goed te voelen aan wat er te voelen is. Oók aan dat wat in eerste instantie niet positief, maar ronduit negatief of zelfs pijnlijk voelt.

Emoties voor je laten werken

Recent onderzoek laat zien dat jouw emoties een prachtig en efficiënt informatieverwerkings- en signaleringssysteem zijn. Ontworpen om je gedrag snel te (re)organiseren. Als jij als professional iets aan je emoties wilt hebben, dan is het vooral belangrijk dat je ze van harte welkom heet. Dat je ze signaleert, accepteert, beleeft, herkent, communiceert, deelt en vervolgens weer loslaat.

Opdracht

Welke van de bovenstaande zeven basisemoties label jij eigenlijk als ‘negatief’? Wat zou die emotie je willen brengen en van je vragen? Want geloof ons maar: alle zeven basisemoties (en hun ontelbare varianten en mengvormen) hebben het beste met je voor!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?