Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Wat verdient
jouw aandacht?

Intrinsieke motivatie
Luisteren
Verbinding

Er zijn weinig dingen in het leven die we kunnen sturen. Maar onze aandacht kunnen we – op elk goed moment – wél richten. Da’s gaaf. Want wat je aandacht geeft groeit! Het belangrijkste is om niet te vergeten wat het belangrijkste is. Dan kun je dat aandacht geven.

Spijt-top-5

Als ik het leven over mocht doen’ is een boek van de Australische palliatief verpleegkundige Bronnie Ware. In de vele gesprekken met mensen die op hun sterfbed liggen, hoort ze wat mensen echt belangrijk vinden. Wat staat er denk je in de top 5 van dingen die zij graag anders hadden willen doen? Hier komen ze:

  1. Trouw zijn aan jezelf (niet leven naar de verwachtingen van anderen, maar eigen dromen durven doen).
  2. Minder hard werken (ruimte scheppen en houden om open te staan voor nieuwe mogelijkheden).
  3. Meer mijn gevoelens laten zien (dat brengt leven, beweging en betere relaties).
  4. Meer contact met vrienden (want het laatste wat overblijft, zijn liefde en relaties).
  5. Mezelf meer toestaan gelukkig te zijn (niet blijven steken in het oude, door jezelf wijs te maken dat je tevreden bent).

Geluk = andere mensen

Toen ik dat weer las, moest ik denken aan ‘Goed voelen’ (als je alleen een hamer hebt, lijkt alles op een spijker). Alle vijf hebben – ik kan er niet anders naar kijken – alles te maken met emoties doorvoelen. En met het gebruiken van de energie en de richting die in die emoties zit. Zodat je in beweging komt en je van harte met anderen verbindt. Volgens mij was het Peterson die veel geluksonderzoeken op een rijtje zette, op zoek naar een gemeenschappelijke noemer. Die noemer vond hij in twee woorden: ‘andere mensen’.

Weet jij wat jouw aandacht verdient? Dan zou ik zeggen – zoals ‘onze’ Fokko vaak zegt – ‘Give it all your heart!’

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?