Harry's picture

Wat verdient jouw aandacht?

Luisteren
Intrinsieke motivatie
Verbinding
Er zijn weinig dingen in het leven die we kunnen sturen. Maar onze aandacht kunnen we – op elk goed moment – wél richten. Da’s gaaf. Want wat je aandacht geeft groeit! Het belangrijkste is om niet te vergeten wat het belangrijkste is. Dan kun je dat aandacht geven.

Spijt-top-5

Als ik het leven over mocht doen’ is een boek van de Australische palliatief verpleegkundige Bronnie Ware. In de vele gesprekken met mensen die op hun sterfbed liggen, hoort ze wat mensen echt belangrijk vinden. Wat staat er denk je in de top 5 van dingen die zij graag anders hadden willen doen? Hier komen ze:

1. Trouw zijn aan jezelf (niet leven naar de verwachtingen van anderen, maar eigen dromen durven doen).

2. Minder hard werken (ruimte scheppen en houden om open te staan voor nieuwe mogelijkheden).

3. Meer mijn gevoelens laten zien (dat brengt leven, beweging en betere relaties).

4. Meer contact met vrienden (want het laatste wat overblijft, zijn liefde en relaties).

5. Mezelf meer toestaan gelukkig te zijn (niet blijven steken in het oude, door jezelf wijs te maken dat je tevreden bent).

 

Geluk = andere mensen

Toen ik dat weer las, moest ik denken aan ‘Goed voelen’ (als je alleen een hamer hebt, lijkt alles op een spijker). Alle vijf hebben – ik kan er niet anders naar kijken – alles te maken met emoties doorvoelen. En met het gebruiken van de energie en de richting die in die emoties zit. Zodat je in beweging komt en je van harte met anderen verbindt. Volgens mij was het Peterson die veel geluksonderzoeken op een rijtje zette, op zoek naar een gemeenschappelijke noemer. Die noemer vond hij in twee woorden: ‘andere mensen’.

 

Weet jij wat jouw aandacht verdient? Dan zou ik zeggen – zoals ‘onze’ Fokko vaak zegt – ‘Give it all your heart!’

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Mooie blog!

Mooie blog!
Doet me denken aan het beste boek dat ik ooit gelezen heb en zichtbaar in mijn boekenkast staat van de schrijver John Izzo "De vijf geheimen die je moet ontdekken voor je sterft", de titel van het boek is tegenwoordig gewijzigd in "De vijf geheimen van een goed leven" :

1. Wees trouw aan jezelf
Weet wat belangrijk voor je is. Volg je hart. Kies er voor om bewust te leven. Ben jij de persoon die je wil zijn? Maak je de keuzes die goed voor je zijn?

2. Heb nergens spijt van
Aan het einde van je leven heb je geen spijt van de risico’s die je hebt genomen. Aan het einde van je leven heb je alleen maar spijt van de kansen die je niet gepakt hebt. Kies de weg die het beste verhaal oplevert en leef alsof je maar weinig tijd hebt.

3. Word een liefdevol mens
We bezitten het vermogen om op ieder moment een liefdevol persoon te worden. Houd van jezelf. Houd van de mensen om je heen. En wees liefdevol voor iedereen die je ontmoet.

4. Leef in het nu
Als het leven zo snel voorbijgaat, is een van de geheimen van geluk dat we meer moeten halen uit de tijd die we hier hebben. Leef je leven nu. In plaats van je leven alleen maar te plannen. Pluk de dag.

5. Geef meer dan je neemt
Gelukkige mensen zeggen dat wat je achterlaat het belangrijkste van het leven is. Dat er iets is veranderd omdat je op aarde bent geweest. Als we meer geven dan we nemen, verbinden we ons aan een verhaal dat groter is dan onszelf.

Harry's picture

Thx, Marcel ... de rijtjes

Thx, Marcel ... de rijtjes vinden we met gemak bij verschillenden, het uitleven van die rijtjes - daar zit de uitdaging voor ons :-)!

Ook over dit thema: De tweede

Ook over dit thema: De tweede berg van David Brooks.

Harry's picture

Ha die Sabine ... een

Ha die Sabine ... een zoektocht naar een zinvol leven. Ik heb even gekeken - je boekentip maakt me nieuwsgierig: wat maakt het boek van jou het lezen waard?

Er zit veel wijsheid in van

Er zit veel wijsheid in van veel verschillende mensen die door Brooks geciteerd worden. Mooi vind ik ook wel dat het boek niet specifiek christelijk is maar wel veel christelijke bronnen gebruikt c.q. citaten e.d. van auteurs uit lange christelijke traditie, maar zeker ook andere bronnen.

Harry's picture

De wijsheid van diversiteit

De wijsheid van diversiteit is zo inspirerend!

Dag Harry, ik heb een andere

Dag Harry, ik heb een andere verklaring. Dit zijn reacties op onze drie basisangsten: Controleverlies, Uitsluiting en Schaarste. De mate van af- of aanwezigheid in het leven bepaalt de reactie. Zoals we nu weten hebben we daarover geen controle en kun je met je huidige brein besluiten van je oude brein niet toetsen.

Harry's picture

Hoi Frans - misschien ben ik

Hoi Frans - misschien ben ik een romanticus als ik toch graag leef met het idee dat er ruimte is tussen stimulus en respons die we niet perse uit angst invullen - maar bijvoorbeeld liefdevol?

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl