Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Veranderopgave

Empathie
Luisteren

Erkenning – en niet miskenning – is de brandstof die het mogelijk maakt om te veranderen: iets anders in jezelf naar voren te brengen.

Ook vandaag rijd ik weer naar een organisatie waar men wil veranderen. Er zijn nota bene veertien thema’s gedefinieerd die samen duidelijk maken wat er anders moet. Geen wonder dat je veranderen dan een opgave noemt.

Empathie

Er belt iemand die ik niet ken. Ze heeft gegoogeld op het woord ‘empathie’. Daarom komt ze bij ons terecht. Leuk. ‘Wat kan ik voor u doen, mevrouw?’ ‘Nou,’ zegt ze, ‘wij hebben een nieuw managementteam geformeerd met een duidelijke veranderopgave. Nu blijkt uit assessments dat twee van de managers niet echt een profiel hebben dat bij die opgave past. Ze zijn te weinig empathisch. Kunnen jullie daar misschien wat aan doen?’

Wederhoor

Ik luister naar haar en begrijp waarom deze organisatie moet veranderen. Duidelijk is dat deze vrouw ‘haar’ veranderopgave buitengewoon serieus neemt. We maken een afspraak. Daarna mail ik een bekende van mij die bij die organisatie werkt. Benieuwd naar haar visie op het verhaal. In haar mail terug waarschuwt ze mij. Wat zij gaat zeggen, zal waarschijnlijk anders klinken dan het verhaal dat ik al heb gehoord en mijn beeld kleuren (twee keer een understatement). Quote:

‘Deze twee managers hebben nul empathie. Dat komt uit het assessment, maar wij weten dat natuurlijk allang. En ook dat de twee waarover het gaat dit gedrag noooooooooit (negen o’s) gaan vertonen. Dan het profiel van de nieuw te ontwikkelen manager: ‘inspirerend en empathisch’. Nou, dan lacht de werkvloer zich uiteraard suf en blijft alles zoals het was. Wij doen hoofdschuddend ons ding, maar het geloof in een nieuwe tijd is helaas verdwenen.’

Luisteren

Veel veranderopgaven die wij horen omschrijven door directies en besturen, lijken hoog gegrepen. Vaak zijn ze ook een miskenning van het goede dat er in een organisatie al wél is. Als we nu eens eerst erkennen wat er al is? Dan nodigen we uit. Dat is ook nodig als je wilt veranderen. Want verandering is niets anders dan iets anders in jezelf naar voren brengen. Misschien noemen we veranderen daarom wel een opgave: omdat het zo moeilijk is om te luisteren.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?