Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Stop playing small

Luisteren
Spreken

Het was allemaal ingecalculeerd. Ik wist dat het een heel 'sportief' najaar zou zijn. Eigenlijk was ik best tevreden met hoe het ging. Er is niets mis met hard werken. Zeker niet als je het met je hart doet. Je lijkt ermee weg te komen. Totdat mensen je een spiegel voorhouden.

Confrontatie

Aan het eind van de kerstvakantie gaan we uit eten met de jongste twee. Die nemen vaak een spelletje met vragen mee, voor als je moet wachten op je eten. Arrianne (mijn vrouw) krijgt de vraag: ‘Als je zo meteen thuiskomt, is je grootste wens in vervulling gegaan. Wat is er gebeurd?’ Ze denkt even na en zegt: ‘Dan is papa gestopt met werken.’

Die hakt er stevig in, merk ik. Natuurlijk weet ik dat ze niet bedoelt dat ik moet stoppen met werken. Maar in de vakantieperiode krijgt mijn zachte, creatieve, vrolijke en spontane kant – die plek maakt voor anderen – meer ruimte. En dat vindt ze gewoon ‘woest aantrekkelijk’. Hoe behoud ik die kanten van mezelf als het ‘dagelijks geweld’ van het werk me weer overspoelt?

Hulp vinden

‘Goede vraag. Wie gaat je daarbij helpen?’, vraagt Arrianne. ‘Misschien moet je er eens met vriend Arie over praten.’ Dat lijkt me een goed idee. Na een dag trainen ontmoet ik hem in een oud stationsgebouw dat is omgebouwd tot restaurant. Heerlijk om elkaar weer te zien en een hapje te eten. Arie vraagt: ‘Voor welke groep stond je vandaag?’ Ik leg hem uit dat ik niet ‘voor de groep sta’, maar er middenin zit. Onbedoeld is dat de voorzet voor een volgende dreun.

Jouw kracht

‘Dat is wat ik je veel zie doen, Harry. Je houdt jezelf klein. Hoe denk je dat ze in die groep naar je kijken? Je bent een autoriteit op je vakgebied. Ga nu eens gewoon in die kracht staan. Verstop je niet langer. Doe wie je bent, man!’ Ook die opmerking werkt stevig door. Arie moet denken aan een quote van Marianne Williamson (mooi verfilmd in ‘Coach Carter’), bekend geraakt als ‘our deepest fear’:

‘Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness, that most frightens us. We ask ourselves: “Who am I to be brilliant, gorgeous, talented and fabulous?’’ Actually, who are you nót to be? Your playing small doesn’t serve the world.’

https://www.youtube.com/embed/ZO9070EWdS4

Ik moedig mezelf en jou aan om je kracht niet bang weg te stoppen. Kom er maar mee door. Er is een wereld te winnen als je die kracht durft in te zetten voor iets goeds!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?