Harry's picture

Marianne Williamson: 'Your playing small doesn't serve the world.'

Stop playing small

Luisteren
Spreken
Het was allemaal ingecalculeerd. Ik wist dat het een heel 'sportief' najaar zou zijn. Eigenlijk was ik best tevreden met hoe het ging. Er is niets mis met hard werken. Zeker niet als je het met je hart doet. Je lijkt ermee weg te komen. Totdat mensen je een spiegel voorhouden.

Confrontatie

Aan het eind van de kerstvakantie gaan we uit eten met de jongste twee. Die nemen vaak een spelletje met vragen mee, voor als je moet wachten op je eten. Arrianne (mijn vrouw) krijgt de vraag: ‘Als je zo meteen thuiskomt, is je grootste wens in vervulling gegaan. Wat is er gebeurd?’ Ze denkt even na en zegt: ‘Dan is papa gestopt met werken.’

 

Die hakt er stevig in, merk ik. Natuurlijk weet ik dat ze niet bedoelt dat ik moet stoppen met werken. Maar in de vakantieperiode krijgt mijn zachte, creatieve, vrolijke en spontane kant - die plek maakt voor anderen - meer ruimte. En dat vindt ze gewoon ‘woest aantrekkelijk’. Hoe behoud ik die kanten van mezelf als het ‘dagelijks geweld’ van het werk me weer overspoelt?

 

Hulp vinden

‘Goede vraag. Wie gaat je daarbij helpen?’, vraagt Arrianne. ‘Misschien moet je er eens met vriend Arie over praten.’ Dat lijkt me een goed idee. Na een dag trainen ontmoet ik hem in een oud stationsgebouw dat is omgebouwd tot restaurant. Heerlijk om elkaar weer te zien en een hapje te eten. Arie vraagt: ‘Voor welke groep stond je vandaag?’ Ik leg hem uit dat ik niet ‘voor de groep sta’, maar er middenin zit. Onbedoeld is dat de voorzet voor een volgende dreun.

 

Jouw kracht

‘Dat is wat ik je veel zie doen, Harry. Je houdt jezelf klein. Hoe denk je dat ze in die groep naar je kijken? Je bent een autoriteit op je vakgebied. Ga nu eens gewoon in die kracht staan. Verstop je niet langer. Doe wie je bent, man!’ Ook die opmerking werkt stevig door. Arie moet denken aan een quote van Marianne Williamson (mooi verfilmd in ‘Coach Carter’), bekend geraakt als ‘our deepest fear’:

 

‘Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness, that most frightens us. We ask ourselves: “Who am I to be brilliant, gorgeous, talented and fabulous?’’ Actually, who are you nót to be? Your playing small doesn’t serve the world.’

 

Ik moedig mezelf en jou aan om je kracht niet bang weg te stoppen. Kom er maar mee door. Er is een wereld te winnen als je die kracht durft in te zetten voor iets goeds!

 

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Dankjewel, net het zetje wat

Dankjewel, net het zetje wat ik nodig had.

Harry's picture

Da's mooi om te horen, Anne

Da's mooi om te horen, Anne-Pauline. Zetje waarheen?

Mooi en moedig Harry,

Mooi en moedig Harry, prachtige quote ook!

Harry's picture

Thx - en we hadden ook een

Thx - en we hadden ook een prachtavond met de Ghanagroep, ik begin er echt zin in te krijgen ... wel een pets voorbereidend werk nog, zo'n reis ...

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl