Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Puur plezier

Emoties
Luisteren

Genieten is: zijn met wat er is en daar plezier aan beleven. Ontvangen en waarderen wat zich nu aandient.

Blijdschap geeft je energie en daarna ontspanning. Ze helpt je om dat wat je blij maakt te herhalen of nog een keer op te zoeken. Blijdschap helpt je ook om te delen met anderen. Alles wat je blij maakt, wijst erop dat je op de goede weg zit, dat het klopt. Zo is het goed, dit maakt gelukkig en geeft (diepe) voldoening (‘Goed voelen, emoties voor je laten werken', pagina 93).

Spelen

We kijken op uitnodiging van de jongste twee naar de tv. Met het hele gezin. Voor ons is dat een uitzonderlijke situatie. Het programma heet ‘The Voice Kids’. Na afloop komt de jongste met een lumineus voorstel: ‘Zullen we met elkaar The Voice gaan spelen?’ Tot mijn schaamte reageer ik met: ‘Zullen we naar bed gaan?’ Net op tijd besef ik dat mijn rol als vader ook bestaat uit (te) gekke dingen met elkaar gedaan krijgen. En dus oefent ieder een kwartier zijn of haar lied. Daarna mag je op karaokemuziek zingen. De overige vijf zitten dan met de rug naar je toe. Pas als ze als ‘juryleden’ overtuigd zijn van je kunnen, drukken ze op een imaginaire knop en draait hun stoel om. Als ‘artiest’ voel je dan de opluchting dat je naar de volgende ronde mag.

Bevestiging

De opmerkingen van de jury over mijn uitvoering van ‘Geef mij nu je angst’ doen me goed. Floris (16) zegt: ‘Pap, je hebt echt een goede stem en je kunt zingen. Maar je gelooft het zelf niet. Daarom zet je een stem op. Als je daarmee ophoudt en vanuit vertrouwen leert met je eigen stem te zingen – en die stukjes zaten erbij – dan denk ik dat je heel ver kunt komen.’ Zijn feedback roert mij.

Blijdschap

We gaan alle zes door naar ‘The Battles’. Nemen een klein half uur om in duo’s een volgend lied in te studeren. We zingen samen de nacht in en vergeten de tijd. Dat is wat de emotie ‘blij’ ons brengt. Die nodigt uit om te herhalen wat plezier geeft en dat te delen met anderen.

Ik wens je veel blijdschap. Ook als je aan het (thuis)werken bent. Want plezier werkt aanstekelijk én (is het bijvangst?) leidt tot betere prestaties.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?