Harry's picture

Genieten is: zijn met wat er is en daar plezier aan beleven. Ontvangen en waarderen wat zich nu aandient.

Puur plezier

Luisteren
Emoties
Blijdschap geeft je energie en daarna ontspanning. Ze helpt je om dat wat je blij maakt te herhalen of nog een keer op te zoeken. Blijdschap helpt je ook om te delen met anderen. Alles wat je blij maakt, wijst erop dat je op de goede weg zit, dat het klopt. Zo is het goed, dit maakt gelukkig en geeft (diepe) voldoening (‘Goed voelen, emoties voor je laten werken', pagina 93).

Spelen

We kijken op uitnodiging van de jongste twee naar de tv. Met het hele gezin. Voor ons is dat een uitzonderlijke situatie. Het programma heet ‘The Voice Kids’. Na afloop komt de jongste met een lumineus voorstel: ‘Zullen we met elkaar The Voice gaan spelen?’ Tot mijn schaamte reageer ik met: ‘Zullen we naar bed gaan?’ Net op tijd besef ik dat mijn rol als vader ook bestaat uit (te) gekke dingen met elkaar gedaan krijgen. En dus oefent ieder een kwartier zijn of haar lied. Daarna mag je op karaokemuziek zingen. De overige vijf zitten dan met de rug naar je toe. Pas als ze als ‘juryleden’ overtuigd zijn van je kunnen, drukken ze op een imaginaire knop en draait hun stoel om. Als ‘artiest’ voel je dan de opluchting dat je naar de volgende ronde mag.

 

Bevestiging

De opmerkingen van de jury over mijn uitvoering van ‘Geef mij nu je angst’ doen me goed. Floris (16) zegt: ‘Pap, je hebt echt een goede stem en je kunt zingen. Maar je gelooft het zelf niet. Daarom zet je een stem op. Als je daarmee ophoudt en vanuit vertrouwen leert met je eigen stem te zingen – en die stukjes zaten erbij – dan denk ik dat je heel ver kunt komen.’ Zijn feedback roert mij.

 

Blijdschap

We gaan alle zes door naar ‘The Battles’. Nemen een klein half uur om in duo’s een volgend lied in te studeren. We zingen samen de nacht in en vergeten de tijd. Dat is wat de emotie ‘blij’ ons brengt. Die nodigt uit om te herhalen wat plezier geeft en dat te delen met anderen.

Ik wens je veel blijdschap. Ook als je aan het (thuis)werken bent. Want plezier werkt aanstekelijk én (is het bijvangst?) leidt tot betere prestaties.

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Wat een mooie blog. Gaaf om

Wat een mooie blog. Gaaf om the Voice te doen met je gezin!

Harry's picture

En zulke dingen zijn zo

En zulke dingen zijn zo dichtbij, Hans - gisteren verstoppertje gedaan in ons huis om punten met drie tieners ... we maken van deze bizarre tijd een onvergetelijke tijd :-). Het ga je goed.

Prachtig, als vader moet je

Prachtig, als vader moet je soms gewoon "gekke" dingen met elkaar doen (12u s'nachts een keer een ijsje halen bij de Mac is ook een goede tip ;-) maar ook dat je laat zien dat je als volwassene best gek kan doen zonder je daarvoor te generen kan bevrijdend werken voor zowel je kids als voor jezelf!

Harry's picture

Precies - spelen (met emoties

Precies - spelen (met emoties) is ook voor volwassen mensen heel goed en een prachtige bron van energie en ontspanning - ons nieuwe boek al gelezen, Henk?

 

heeeeerlijk! En wat een

heeeeerlijk! En wat een prachtige rake feedback uit de mond van iemand die weet wat hij voelt en zegt.

Harry's picture

Je hebt me nog nooit horen

Je hebt me nog nooit horen zingen, Tina ... toch?

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl