Harry's picture

Durf dat wat je bang of onzeker maakt 'in de bek te kijken'. En deel wat je onzeker of bang maakt met anderen!

Beter bang zijn

Luisteren
Emoties
Luisterblokkades
Veel emoties - zoals verdriet, boosheid en schaamte - hebben een slechte PR gehad. Maar angst is toch wel het minst populair. Niemand wil bang zijn, maar iedereen is op z'n minst af en toe bezorgd of onzeker. ‘We gaan er onvolwassen mee om’, stelt Emy Koopman in de Volkskrant van 17 april 2020. ‘Heen en weer geslingerd tussen de neiging ons mee te laten slepen en wc-papier, handzeep en pastasaus te hamsteren. En de neiging die emotie helemaal weg te drukken: schijt-aan-coronafeestjes.’ Guus Meeuwis zingt: ‘Geef mij nu je angst.’ Maar ik denk dat je die beter zélf kunt houden. Als je er tenminste hoop voor terug wilt …

Overspoeld

We zijn bezig met een onderzoek naar de rol van emoties in werk. We willen weten hoe professionals emoties benutten en op welke punten ze dat lastig vinden. In een mail daarover kondigen we een belletje aan en iemand reageert met: ‘Een leuk plan, maar alsjeblieft niet nu ook nog bellen! Ik stik in m’n werk en de hoeveelheid dingen die ik moet doen. Mijn eigen emoties lopen al (veel te) erg op en ik werk thuis, dus ik uit het naar degene in huis die me juist zo dierbaar is. En hij kan er juist niets aan doen allemaal. Dus ik heb nu geen enkele behoefte om te praten over emoties. Ik ben ze heftig aan het onderdrukken … Sorry. Een andere keer wil ik jullie graag weer helpen.’

 

Angst benutten

Hoe dichter bij de dreiging, hoe beter angst functioneert. Je ziet de dreiging (een telefoongesprek waar je nu geen ruimte voor wilt maken). Je lichaam komt in actie (nu niet!). Je hervindt de veiligheid (zo, nu kan ik weer gaan doen waar ik mee bezig was). En de angst kan weer vertrekken. Zijn taak is volbracht. Deze vrouw is veel aan het wegdrukken, omdat er (te) veel te voelen is. Toch laat ze haar angst voor zich werken.

 

Delen

Veel is onzeker. Angst helpt je om met die onzekerheid om te gaan. Niet weg te lopen of weg te kijken van wat dreigt, maar dat eerlijk en goed voorbereid tegemoet te gaan. Ook angst heeft het beste met je voor. En: jij kiest zelf hoe je daarmee omgaat. Luister naar de onzekerheid die je voelt. Durf toe te geven dat je bang bent. Deel je onzekerheid en je zult merken dat dit je rustiger maakt. 

 

Dat is vast wat Guus bedoelt als hij zingt: ‘Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug.’

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Je bedoelt denk ik Harry dat

Je bedoelt denk ik Harry dat angst niet weg hoeft, er is en dat die deelbaar is en aangekeken kan worden. Voorbeeld uit het leven van nu gegrepen.... Ik lees je column en merk nu op dat ik in een app wisseling met mijn zoon van bijna 17 als moeder probeer hem mijn kant op te laten bewegen. Wat maakt dat ik dat zo doe? Wat maakt me zo stellig? Vraag ik me ter plekke af en zie daar: ik wil hem beschermen, blijkbaar ben ik bang...., bang dat hij een keuze maakt die niet goed is voor hem. Ik laat los nu het gezien is, laat niet mijn angst bepalen maar draag m'n angst en laat hem vrij.....

Harry's picture

Uit het leven gegrepen, Maria

Uit het leven gegrepen, Maria - en voor veel opvoeders zo herkenbaar. Het doet me denken aan Daniel Siegels 'Handmodel of the brain': https://www.youtube.com/watch?v=gm9CIJ74Oxw. Als we voelen aan onze bezorgheid en contact komen met onze behoefte om de ander te beschermen, dan kunnen we daarna kijken en kiezen hoe we willen reageren. Als we onze zorgen met anderen delen helpt dat extra om de rust te vinden die nodig is om te denken met behoud van voelen ...

Ik vind het een interessant

Ik vind het een interessant voorbeeld. De vrouw die angst voelt, en bewust parkeert, er niet naartoe gaat, omdat het anders teveel is. Zeg je nu eigenlijk, Harry, dat het op zo'n moment dat het acuut is, heel functioneel is om de angst te gebruiken als signaal om even weg te gaan van dat wat je overspoelt? Omdat dat het meest nodig is?

En hoe verhoudt zich dit dan tot vermijdingsgedrag (situaties vermijden omdat ze je overspoelen, en dat kan tot patroon worden) en tot het ruimte maken voor de angst, of uiten ervan, delen van de emoties die tot rust en heling zou kunnen leiden?

Zeg je feitelijk: je kunt ervoor kiezen om je angst nu te gebruiken als signaal om jezelf te reguleren, het kan zelfs heel goed zijn om even niet naar je angst toe te gaan? Zodat je opeens later tijdstip tijd kan nemen om ze te delen en weer te helen?

Harry's picture

Top vragen Marjolein, een

Top vragen Marjolein, een beetje te mooi om ze te beantwoorden (als het je ook mag puzzelen ... :-)). Citaat uit goed voelen (pagina 91): 'Je angst nodigt je uit om goed na te denken voor je beslist. Hij waarschuwt voor potentieel gevaar en bereid je voor om te vluchten of op een andere manier schade te beperken ... Je angst wil dat je de waaarschuwing die er in besloten ligt, serieus onderzoekt. Vlucht niet voor je angst door stoer te doen en je overmoedig te gedragen. Als je bang bent, wees dan ook bang. Inventariseer de risico's. Vraag je af welke risico's je bereid bent te nemen en welke consequenties je wilt of kunt dragen als het verkeerd uitpakt. En als je niet bereid bent die risico's te nemen, bedenk dana. hoe jij jezelf kunt beschermen. De kunst van bang zijn is niet om niet bang te zijn, maar om bewust bang te durven zijn.'

Bewust bang zijn lijkt een

Bewust bang zijn lijkt een contradictio in termininis.
Angst ervaar ik als stille binnen sluiper; Pas als hij (bijzonder, angst blijkt mannelijk te zijn) te veel ruimte inneemt wordt ik me bewust van de aanwezigheid. Nachtmerries, benauwdheid of duizeligheid zijn dan al aan het gebeuren en symptomen die alle aandacht vragen. Ze kosten energie naast de energie die ik nodig heb om te blijven staan in een verantwoordelijkheid die blijkbaar wel heel serieus is voor mij. Hoe kan ik een stap eerder de angst herkennen om met minder energie hem aan tafel te vragen om gewoon een zegje te laten doen en dit nog goed te kunnen beluisteren? Als dat me zou lukken ben ik angst aan het onderkennen en erkennen, maar heeft het nog geen bezit van me genomen. Bewust bang zijn lijkt iets wat ik liever me niet laat gebeuren. Wel me bewust worden dat er angst aan de deur staat en graag me wil waarschuwen.

Harry's picture

Hoi Christien ... je lichaam

Hoi Christien ... je lichaam is ook een 'early warning system'. Als je leert ontdekken waar in je lichaam je angst het eerste voelbaar is, dan weet je waar je op kunt letten. Eugene Gendlin zei altijd (pagina 86 van het boek 'Goed voelen'): 'Als je wilt weten hoe de soep ruikt, kun je je hoofd er beter niet in stoppen!'. Het gaat er niet om dat je in gevoelens bent, maar erbij. Je zegt niet 'Ik ben boos', volgens hem, maar 'Iets in mij is boos' of 'ik heb een boos gevoel in me' of 'ik merk dat er iets bozigs in me is'.

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl