Harry's picture

Wat heb jij nodig om het 'fout' te mogen doen?

Fouten maken moet mogen

Luisteren
Empathie
Spreken
Emoties
Luisterblokkades
Verbinding
Hij was jong en voetbalde tijdens trainingen ‘de sterren van de hemel’. Maar in wedstrijden was daar helemaal niets van terug te zien. Bang om fouten te maken. Zijn trainer deed een briljante zet. Hij gaf hem de opdracht iedere wedstrijd verplicht vijf fouten te maken. En daar ging het kleine mannetje: in de wedstrijd nu net zo goed als op de training ... Deze week maakte ik zelf een heel grote fout en ontdekte - niet voor het eerst - dat fouten maken van de ánder wel mag, maar van mezelf niet.

Flow

Eén kwartier. Helemaal voor mij. Om een congres te openen. Blijer kun je me nauwelijks maken. Volop in contact, mezelf gevend/verliezend voor 250 professionals. Het liep eruit als stront langs de benen. Heerlijk.

 

Miskennen of erkennen

Eind van diezelfde dag. Opnieuw één kwartier. Het congres afronden. Ik heb er weer veel zin in, maar erger me groen en geel aan de laatste spreker van die dag. Mijn eigen ‘hoe luister je naar eikels’ krijg ik niet toegepast. Hij miskent de groep voortdurend en denkt dat hij leuk (en scherp) is. Ik denk van niet. Achttien mensen lopen tijdens zijn praatje weg. Ik sta bij de deur, doe die zacht voor hen open, geef ze een bemoedigend klopje op de schouder en fluister: ‘Groot gelijk. Als ik jou was, zou ik ook gaan! Fijne avond.’ Met de minuut groeit mijn irritatie. De dagvoorzitter laat deze man ook nog zó flink over de tijd gaan, dat ik vijf minuten nadat het programma officieel is afgelopen aan mijn kwartier mag beginnen. Wat is wijsheid?

 

Iets klopt hier niet

Ik sta voor de zaal en heb dus ‘min vijf minuten’ voor mijn kwartiertje. Ik kies - en vraag de mensen of zij het woord ‘amen’ kennen. Sommigen duidelijk wel. Ik vraag ze wat het betekent. Zij leggen het mij uit. Ik erken hun geduld in het laatste uur. Roep nog iets als: ‘Je hebt vast gevoeld wat er in deze dag voor jou was – neem het mee en deel het uit’. En dan roep ik: ‘Amen!’ Daverend applaus valt mij ten deel. Maar ik voel dat er iets niet klopt.

 

Mildheid

Na afloop komen verschillende mensen naar mij toe. Ze hebben allemaal dezelfde opmerking. Iets in de trant van: ‘Voor jou bleven we nog zitten. En dan roep je alleen maar ‘amen’. Dat vonden we echt heel jammer!’ Ik baal als een stekker en evalueer m’n gedrag. Het is niet de eerste keer dat mijn irritatie mij verleidt om verkeerd te kiezen. Als ik beter contact met de zaal (en mezelf) had gemaakt, dan had ik én het einde van hun spanningsboog én hun verlangen naar iets meer kunnen erkennen. Hoe? Door niet in minder dan een minuut iets leegs mee te geven, maar in vijf minuten iets vols.

 

Mensen uit het publiek die mij na afloop zien balen, stellen me gerust: ‘Joh, jij mag ook leren, niks aan de hand hoor’. Van hen mag het wel. Nu nog van mezelf.

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Amen, ik neem vooral deze mee

Amen, ik neem vooral deze mee... dank!

Harry's picture

Geen idee wat je nu precies

Geen idee wat je nu precies meeneemt, Tina ... maar, 'alsjeblieft' aan jou is veel goed besteed - je bent een doorgever!

Is een verkeerde inschatting

Is een verkeerde inschatting hetzelfde als een fout? En als dat niet zo is, maakt t dan verschil in hoe je er zelf naar kijkt? Het jezelf niet toestaan om fouten te mogen maken voelt voor mij als angst. Waar zit die angst, en wat vertelt die angst jou? Zomaar wat vragen die opkomen na het lezen van jouw (wederom fijne) artikel. Je doet t goed, Harry!

Harry's picture

Thx - ik doe het goed en fout

Thx - ik doe het goed en fout :-) Het spijt me dat ik niet ook in contact met de zaal kon zijn - had ik ze echt aangekeken (wat ik normaal doe) dan was het zeker beter gegaan ...

Hey Harry, zeer herkenbaar.

Hey Harry, zeer herkenbaar. Ingaand op jouw ‘fout’. Het is eigenlijk misschien ook maar net wat jij er van maakt of het wel een fout is, toch? Als anderen je dat idee hebben gegeven, en je zelf concludeert dat je een fout hebt gemaakt, dan ga je dat geloven. Maar misschien heb je op het daadwerkelijke moment in de zaal je hart gevolgd en kon je even niet anders.
Toevallig dat jou dit afgelopen week is overkomen. Ik had precies hetzelfde; een ‘fout’ waar ik een enorme verantwoordelijkheid voor voelde. Maar of het fout is of niet, het mag. Daar groeien we van :)

Harry's picture

Het gaat niet om goed of fout

Het gaat niet om goed of fout (denk ik), maar om invloed. Als ik eerst contact met de zaal had gemaakt (ze goed had aangekeken) voordat ik wat zei (wat ik normaal wel doe), dan had ik gezien en gevoeld dat ze graag nog wat wilde ontvangen en van het kwartier vijf minuten gemaakt i.p.v. 1 zin ...

Wat een mooi kwetsbaar

Wat een mooi kwetsbaar verhaal. Dank voor het delen Harry. Ik zeg altijd tegen mezelf en vooral ook mijn bonus kinderen, fouten maken mag, het gaat erom hoe je er daarna mee omgaat.

Harry's picture

En, hoe leer je ze er mee

En, hoe leer je ze er mee omgaan?

Nou, voel ik me iig minder

Nou, voel ik me iig minder bezwaard dat ik eerder weggegaan ben die dag :) Zo zie je maar weer, we zijn net echte mensen.

Harry's picture

Laten we echte mensen blijven

Laten we echte mensen blijven. Wat je deed was voelen wat er bij je was, ontdekken waar je behoefte aan hebt en daar handen en voeten aan geven. Lijkt me super belangrijk in het werk dat je doet! Het is jouw (gekregen) leven ...

Beste Harry,

Beste Harry,

Volgen mij was ik op hetzelfde congres als jij. Ik was niet van plan eerder weg te gaan en een grote drijfveer daarvoor was o.a. dat jij al zou sluiten. Na de opening wilde ik daar zeker voor blijven zitten! Ik hoorde bij de groep en heb ook naar de laatste 'eikel' geluisterd. Provocerend eerwaarde ik het, maar interessant om daarmee je eigen handelen en dat van je beroepsgroep eens vanuit een andere standpunt te bekijken. Je 'amen' was mooi en wat mij betreft zeer toepasselijk, respectvol en in verbinding met ons. Dat kwartier van jou had ik natuurlijk ook graag meegemaakt, maar deze afsluiting was er niet minder om. Fijn dat je er was!

Harry's picture

Fijn dat je de moeite doet om

Fijn dat je de moeite doet om dit aan me terug te geven, thx! Ieder helpt me mee om er niet te zwaar aan te tillen. Ik krijg zelfs complimenten dat ik weigerde de middag te 'redden'. Zo zou ik het nooit bekeken hebben! Lekker paasweekend, H@rry

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl