Harry's picture

Als we ons niet gehoord voelen, raken onze identiteiten - als ouder, burger, professional etc. - in het geding en kunnen de emoties hoog oplopen.

Dialoogtraining

Luisteren
Communicatie
Intrinsieke motivatie
Verbinding
Ieder jaar trakteer ik mezelf – meestal in het najaar – op een aantal dagen training. Vaak niet eens zozeer om de inhoud, maar vooral om een vakkanjer aan het werk te zien. Als trainer leren van een andere trainer. Morgen ga ik met een collega naar de dialoogtraining van Noëlle Aarts. Ik verheug me er mateloos op!

Najaarsgenot

Het is einde ochtend. De mail is eindelijk weer bijgewerkt. Ik voel wat ruimte. Zelfs in een regenachtige week als deze breekt af en toe de zon door. Met een kop kruidige thee verdwijn ik de tuin in. Je kunt aan de kracht van de zon voelen dat het eigenlijk nog zomer is. Ik pak het boekje Spreek, zwijg, lach, hoor, zie, vraag en verwonder … Een inleiding in de dialoog, geschreven door Noëlle Aarts en Hedwig te Molder. Verplichte kost. Voorbereiding op de training die komen gaat. Ik neem een slok en duik er kwispelend in.

 

Het gesprek

Ik lees het boekje in één ruk uit. De thee is koud geworden. Ik voel me uitgelaten, merk ik. Een soort fanatiek enthousiasme geeft me een heel blij gevoel. Het duurt even voordat ik het kan duiden. Het fascineert me sowieso: een boekje over het belang van gesprekken als het gaat om afstemmen, verbinden en het overbruggen van schijnbaar onoverbrugbare verschillen. Maar hier is iets anders aan de hand. Dit gaat niet over de inhoud. Hoe boeiend het ook is dat onderzoek aannemelijk maakt dat (1) selectieve waarneming, (2) het ongemak dat met emoties gepaard gaat en (3) de manier waarop we kennis inzetten en waarderen, de dialoog moeilijk maken. En dat alle drie de belemmeringen steeds raken aan de identiteiten van de gesprekpartners. Dat mensen in de interactie voortdurend druk zijn met het reguleren van de indruk die ze maken - ik ook met deze blog? Nee, er is iets anders wat me opwindt.

 

Mooi werk

Dit is het: het boekje brengt me regelrecht in contact met wat ik de komende jaren graag wil doen. Namelijk: onderzoeken waar het in gesprekken in de kern om gaat. Het onderzoeksvoorstel - dat nota bene door Noëlle is goedgekeurd - verder brengen dan ideeën alleen. Het project staat nu al een jaar in de koelkast. Omdat we met de Luisterbrigade te druk in de weer zijn om het onderzoek erbij te doen. Maar ik voel dat het er hoe dan ook van gaat komen!

 

Verlangen voeden

Natuurlijk weet ik niet waar jouw fascinatie zit. Maar soms raakt die verstopt in een onafgebroken stroom van (op zichzelf vaak mooie) activiteiten. Dan hoop ik dat jij ook regelmatig een doorkijkje krijgt naar wat je vooral wilt doen: goed werk. Dat het verlangen dat daar zit gevoed blijft, tot het een weg naar buiten vindt.

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Wat fijn dat je toch weer wat

Wat fijn dat je toch weer wat tijd hebt gevonden om deze mooie blog te schrijven. Je blogs voeden mij zodat ik de goeie dingen in mijn leven kan blijven doen. Ik ben overigens knetter benieuwd naar je onderzoek. Die kern fascineert mij ook enorm. Dank! Monique Linders

Harry's picture

Wat een fijne reactie Monique

Wat een fijne reactie Monique. Mooi te horen dat je veel aan de blogs hebt. Het onderzoek gaat over de link tussen hoe wij van binnen omgaan met verschillende 'delen' van onszelf en hoe we in de buitenwereld omgaan met verschillen. Vanuit de hypothese 'binnen is buiten'. Groetjes, H@rry

Hoi Harry, ik voel je

Hoi Harry, ik voel je enthousiasme in je blog. Je blog steekt me aan om ook weer te kijken naar waar mijn verlangen ligt en weer wat stapjes in die richting te doen. Be blessed! Groeten Corine

Harry's picture

Ha die Corine! Dank voor je

Ha die Corine! Dank voor je reactie... mooi als mensen bewegen op basis van hun verlangen om bij te dragen. Groetjes aan Gerjan.

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl