Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

(C)rafting

Intrinsieke motivatie
Luisteren

Benut de vrijheid in je werk om zelf aan je werk te sleutelen (‘craften’).

Geen idee hoe jij na de zomer weer aan het werk gaat. Bij mezelf bespeur ik wat ‘koudwatervrees’. Me door drie files heen worstelen op weg naar een dag trainen en na die dag weer door drie files terug, dat voelt als iets van heel lang geleden. Dan moet ook ik, hoeveel plezier en voldoening ik ook vind in mijn werk, even diep ademhalen. In de coronaperiode aangeleerd comfort? Ik weet het niet. Wat je job ook is, het is na een vakantie altijd weer even wennen. Zorg dat het de moeite waard is!

Koude dip

Wandelen in de bergen blijft heerlijk. Maar ergens voldoet dat voor onze jongste twee tienermeiden niet meer. Zij willen het iets avontuurlijker. Dus hebben we deze zomer, veel meer dan anders, in onze beleving de toerist uitgehangen. Met als één van de hoogtepunten het ‘raften’.

De man die elk seizoen op het water is en onze wetsuits aangeeft, weet precies wat hij doet. Vakmanschap is zo mooi. Wat we in de bijna twee uur durende tocht allemaal gaan meemaken, ís ook echt spannender dan een gemiddelde bergwandeling. Maar het begint heel eenvoudig. Even met je strakke pakkie het water in. Voelen hoe koud het is als het met donderend geweld zo van de berg af komt. Zodat je klaar raakt voor het echte werk (zoals: van vijf meter hoogte in een snelstromend riviertje springen).

Jobcraften

Ieder werk heeft zo z’n onhebbelijke dingen. Die maken dat je aan het eind van een vrije zomer toch even moet slikken. Natuurlijk weten we allemaal dat we zo weer bezig zijn alsof we nooit op vakantie zijn geweest. Voordat je er echt in springt, wil ik je uitdagen te kiezen welke één, twee of drie dingen je anders gaat doen. Natuurlijk: niet alles is maakbaar. Toch valt er vaak meer te doen dan we op het eerste gezicht zien of denken. Collega Mark van Vuuren heeft er een paar leuke boeken over geschreven (‘Mooi werk’ en ‘Mooier werk’). 

Ik ga minder autorijden en meer tijd besteden aan het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten (zoals ‘De luisterlijn’). En jij, wat ga jij dit najaar anders doen om je werk nog mooier te maken?

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog updates

Reageren op dit artikel?