Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Vakmanschap

Intrinsieke motivatie
Luisteren

De weg naar meesterschap is leerling zijn: blijven oefenen.

Vakmanschap is zó mooi om te zien. De rietdekkers aan de overkant van de straat. De architect die een tuin ontwerpt die bij het huis past. De tuinman die weet hoe hij dit ontwerp moet realiseren. Stuk voor stuk vakmensen. Het lijkt erop dat alle vakmensen een paar dingen gemeen hebben. Liefde voor hun vak. Maar ook een voortdurend zoeken naar hoe het beter kan. Wat is jouw vak? Waar is je liefde voor dat vak? En … zoek je dagelijks naar feedback die je kan helpen je vakmanschap te blijven ontwikkelen?

Help!

Als je het verhaal van zijn leven zou kennen – dat ik hier natuurlijk niet breed ga uitmeten – zou je begrijpen dat hij in het noodlot is gaan geloven. Verlieservaringen tekenen zijn leven. Hij schrijft me dat hij last heeft van negativiteit: de wereld is slecht, mensen maken er een potje van en hij is een mislukkeling. Het noodlot is voor hem een levend, zwart gedrocht dat ergens op hem wacht. De angst die dat oproept, beantwoordt hij met onverschilligheid. Zo kan het niet blijven. Want dan verliest hij, zo schrijft hij mij, al zijn dierbaren en uiteindelijk zichzelf. ‘Kun jij mij helpen?’, is zijn vraag.

Twee wandelingen verder ontdekken we samen dat hij veel verdriet heeft weggedrukt. En met het wegdrukken van verdriet zijn ook zijn ervaringen van geluk afgenomen. Dus gaan we aan de slag met het doorvoelen van zijn verdriet. Dat is het plan. Maar hoe help je bij verlies en verdriet?

Richting vinden

Omdat ik dat ook niet goed weet, bel ik een paar experts. Vakmensen. Eén ervan is mijn broer, die psycholoog is. ‘Ik heb niet veel tijd, dus graag de zakelijke versie’, zegt hij. Ik stel mijn hulpvraag en zijn antwoord rolt er met veel vaart uit. Beduusd pak ik pen en papier. Ik kan hem nauwelijks bijbenen als hij me zegt dat het in de kern om vier dingen gaat. Eén: aanvaarden van de werkelijkheid van het verlies. Twee: door de pijn heen gaan (voorbij de coping komen, zodat het verdriet voelbaar is). Drie: je aanpassen aan een werkelijkheid zonder diegene die je verloren hebt. En vier: opnieuw gaan houden van het leven (én de ander die je verloren hebt daarin meenemen). Bam! Daar mag ik het mee doen. ‘Had ik ook maar een vak geleerd’, denk ik, onder de indruk.

Doen wat je kunt

Als ik hem later app of zijn advies ook in een boek terug te vinden is, appt hij me de titel. Op pagina zeven lees ik iets wat me geruststelt. Quote: ‘De belangrijkste boodschap van dit boek over hoe je mensen kunt helpen in verdriet? Eerst en vooral moet je luisteren. En daarna moet je luisteren. En als je dit hebt gedaan, probeer dan nog eens te luisteren.’ Dat kan ik wel. Dat doe ik ook. De man met wie ik wandel, kan me vertellen of en hoe dat hem helpt. Maar ook wat ik kan doen om het nog beter te doen.

Vind wat je nodig hebt om elke dag je vakmanschap te verbeteren!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?