Banaan in je oor?
Gelukkig voorsorteren
De organisator van deze dag voor coaches opent het Coachfestival zelf. Ik geef toe, meestal heb ik het daar niet zo op. Liever begin ik zelf. Want als iemand anders me op zo’n dag ‘voorsorteert’, dan is dat niet altijd op de voor mij gelukkige manier. Deze week nog werd ik in een online sessie door een dame in een studio aangekondigd alsof ik een of andere celebrity ben. ‘Dames en heren, hier is hij dan, de enige echte …’ Nee, dan deze baas van het Coachfestival. Die doet het heel anders ...
Bert en Ernie
Wie is er niet groot geworden met Sesamstraat? Het is lang geleden dat ik Bert en Ernie heb gezien. Toch kan ik nog precies vertellen hoe de video gaat die de organisator laat zien. Ik ben zelfs niet vergeten waarom Ernie een banaan in zijn oor heeft. We kijken samen. Pure nostalgie. Opeens zijn we allemaal weer even terug bij toen we klein waren. Ergens diep vanbinnen raakt het een snaar. Ontroerd vergeet ik te lachen om de grap.
Kijken en voelen
Na de video krijg ik de opdracht om met degene die naast me zit te praten over wat die dag voor ons ‘de banaan in je oor’ zou kunnen zijn. Samen zoeken we wat we nodig hebben om er die dag helemaal bij te zijn. De man met wie ik ‘bananen zoek’, vertelt dat hij een gehoorbeschadiging heeft. Ik leer een nieuw woord: tinnitus. Een continue fluittoon in je oor. Maar ik ontdek ook - niet voor het eerst in mijn leven - dat elke beperking voordelen kent. Deze man heeft weliswaar een gehoorapparaat nodig, maar compenseert zijn ‘handicap’ door goed te kijken en goed te voelen. Ook al mist hij soms ergens een paar woorden, de lading van die woorden mist hij in ieder geval niet.
Jouw banaan
En jij? Wat is bij jou regelmatig ‘een banaan in je oor’? Wat heb jij nodig om er in ieder contact echt helemaal te zijn?
Reageren op dit artikel?