Harry's picture

4 tips om beter te luisteren

Luisteren
Verbinding
Luisteren is niet iets dat jij hoeft te leren. Je kunt het al. Al bij je geboorte was je een en al sensor. Nog beter leren luisteren is een kwestie van anders omgaan met wat je in de weg is gaan staan om open te zijn: oordelen, angsten en je eigen behoeften. Werken aan je luisteren is dus vooral: werken aan jezelf. Toch blijven er altijd mensen die liever een paar praktische tips aangereikt krijgen. Dingen die je kunt doen (behalve werken aan jezelf) om al snel beter te luisteren. Hier zijn er vier.

Als jij je (werk)relaties wilt verbeteren, is het beste wat je kunt doen: investeren in je luisteren. Hier vier tips die jouw actieve luisteren echt beter maken:

 

1. Kop dicht!

Het valt lang niet altijd mee om je mond te houden. Maar het helpt wel. Als jij je mond houdt gaat de ander praten. Je geeft ruimte. Dat is nog niet hetzelfde als luisteren. Voor luisteren is het nodig dat je - terwijl je ruimte geeft - ook met je aandacht bij de ander bent. Toch is ‘Kop dicht!’ een heel goed begin.
 

2. Geef erkenning

Het mooiste wat je een ander kunt geven is erkenning. Dat je hardop onder woorden brengt wat je bij die ander hoort, ziet en ervaart. Niet als een papegaai, maar als een echt mens. Vaak ben je er in een gesprek op uit om te ontvangen: de bevestiging van je oordeel, een geruststelling omdat jij je ergens zorgen over maakt, of dat waar jij behoefte aan hebt. Dat is niet fout. Maar het helpt het luisteren niet. Want luisteren is vooral: geven. Ga het gesprek in met de intentie om erkenning te geven. En let dan eens op wat er gebeurt!
 

3. Luister met je ogen naar gevoel

Luisteren doe je vooral met je ogen. Het gaat er niet alleen om dat je hoort wat de ander zegt, maar vooral dat je ziet hoe de ander zich voelt. Als je daar hardop erkenning voor kunt geven, begint de enthousiasteling nog fanatieker te vertellen, de verdrietige te huilen etc.
 

4. Zoek naar de behoefte

Emoties wijzen je de weg naar wat voor de ander belangrijk is. Dus als je luistert naar gevoel kom je erachter waar die ander behoefte aan heeft. Daar kun je de ander enorm mee helpen, want die heeft (net als jij) niet altijd zicht op waar hij of zij behoefte aan heeft. De kunst is dan om niet te gaan adviseren, duwen of trekken. Maar om door je luisteren de ander te helpen zélf te zorgen voor dat waar hij of zij behoefte aan heeft.

 

Samengevat

Wil jij je (werk)relatie verdiepen, versterken of mooier maken, dan is dit dus wat je kunt doen. Want door zo te luisteren nodig je de ander uit om tevoorschijn te komen. Uit het donker van de binnenwereld in het licht van de buitenwereld. Om daar te ontdekken dat hij of zij er gewoon mag zijn. Als je zo luistert zullen mensen zich snel ‘blootgeven’. Dat is namelijk precies wat ze willen, maar lang niet altijd durven. Ik wens je mooie ontmoetingen.

 

Voorafgaand aan een luistertraining bij de EO zijn deze luistertips voor Valentijnsdag ook op video gezet.

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl