Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

1,5 meter nabijheid

Luisteren
Verbinding

Je kunt heel dichtbij komen én 1,5 meter afstand bewaren. Zorg dat jij de ander ziet en dat de ander jou ook kan zien.

Zijn we op weg naar een 1,5-metermaatschappij? Er zijn er veel die dat denken. Heftig. Gistermiddag hadden we mijn schoonmoeder op bezoek. Heel gezellig. Het deed haar zichtbaar goed. Toch voelde haar vertrek karig: niet de gebruikelijke zoen en hug. Zolang dat niet kan, is er misschien een alternatief.

Afstand

Samen met mijn jongste twee dochters ben ik op bezoek bij een 74-jarige vriendin. We zitten in haar enorme tuin. Zij is extreem voorzichtig en zit op zeker vijf meter afstand. Later mailt ze me: ‘Sorry Harry dat ik terugdeinsde toen jij dichterbij kwam om afscheid te nemen. Dat staat in ongelukkig contrast tot de bloemen, het luisterend oor en de liefde die jullie kwamen brengen.’ Ik stel haar gerust en moedig haar aan vooral zo voorzichtig te blijven. Zij is nu eenmaal in veel opzichten een broze vrouw.

Psychologie van het aanraken

Het aanraken van een kind door de moeder heeft verstrekkende gevolgen voor de ontwikkeling van dat kind. Als je als kind voldoende liefdevol aangeraakt en toegesproken bent, dan kun je zoveel meer aan dan kinderen die dat gemist hebben. Psychologen zijn het erover eens dat aanraken niet alleen op die jonge leeftijd belangrijk is, maar heel je leven lang.

Alternatieve nabijheid

Nu we officieel niet mogen omhelzen, zoenen etc. wil ik je een alternatief ter overweging meegeven: neem uitgebreid de tijd om elkaar aan te kijken! Niet vluchtig, zoals we meestal doen, maar wat langer. Net zolang elkaar zien tot je voelt dat je echt contact maakt. En dat contact dan nog even vasthouden. Om ervan te genieten en de ander de kans te geven dat ook te doen. Het is niet hetzelfde als aanraken, maar het komt in de buurt. Qua intimiteit gaat het soms zelfs verder dan een aanraking. Probeer maar!

Je kunt heel dichtbij komen én 1,5 meter afstand bewaren. Zorg dat jij de ander ziet en dat de ander jou ook kan zien.
https://vanbinnenuit.nl/blog/15-meter-nabijheid

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?