Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Bemoedigen

Luisteren

Ben jij er ook op uit om anderen te bemoedigen?

Ooit benaderde Frank van Marwijk me. Hij wilde graag quotes uit mijn boek ‘Harthorend’ opnemen in zijn ‘Het groot complimentenboek’. Dat mag natuurlijk. En zijn vraag alleen al vond ik een bemoediging. Over bemoedigen gesproken: weet je nog dat ik in mijn vorige blog schreef over een positieve ervaring waar ik ‘Ignatiaans’ op terugblikte? Die ervaring had alles te maken met bemoedigen. Geloof me, wat ik hieronder schrijf is echt gebeurd. Mensen die eropuit zijn anderen te bemoedigen, bestaan echt.

Cruciale kloteshit

De ‘inspirational speaker’ is klaar met zijn praatje. We hebben er veel van geleerd. Ook veel gelachen - hoe lekker is dat? Sleutelwoorden: ‘cruciaal’ (met stip op nummer één), ‘shit’ (een hele sterke tweede) en ‘klote’ (waarvoor zijn excuus) op nummer drie.

O help … Nu beent de dominante ADHD’er onze kant op. Komt hij echt voor ons? Hij stapt recht op mijn dochter af. Hij wil haar graag bemoedigen. Dat kan toch geen kwaad, hoop ik?!

Grote kleine

Hij zegt: ‘Je bent klein van postuur en tenger. Maar je staat als een dijk. Wat ik heb gezegd over de lente in ons leven, dat het een tijd is voor opruimen en voorbereiden, dat geldt niet voor jou. Jij hebt je de afgelopen jaren al intensief voorbereid. Je bent er helemaal klaar voor. Jij gaat vliegen! Niet te klein over jezelf denken, hè?! Ik weet niet waarom, maar ik denk dat er heel veel kinderen en jonge mensen achter je aan komen! Ga je ervoor?’ Ze knikt breed glimlachend van ‘ja’. Hij moedigt haar aan symbolisch een stap naar voren te zetten. Ze stapt. Haar glimlach is ‘huge’. Geen idee waarom, maar er biggelt bij mij over elke wang een traan. Bemoedigen doet goed.

Durven ontvangen

De spreker peert ’m weer. Maar plotseling draait hij zich om. Hij is nog niet klaar. Nu ben ik aan de beurt. Eerst bemoedigt hij me als ‘vader’. Ik ben een vangnet en een baken van wijsheid. Daarna als mens. Hij noemt mij een ‘doorbreker’, iemand die confronteert. Ik vraag me even af of ik er echt zo dominant uitzie. Ontvangen is duidelijk niet mijn ding.

Bekrachtigen

Vader en dochter zijn ‘bekrachtigd’. Daar kunnen we niet omheen. Dat willen we ook helemaal niet. We geven elkaar een ‘hug’. Klaar om die door te geven aan wie hem maar wil ontvangen. Jij misschien?

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Lees de reacties op dit bericht

Ik vind dit persoonlijk het mooiste wat er is. Andere bemoedigen en/of ze in hun kracht zetten. Of dit nu in je vriendenkring, familie, kerk of daarbuiten is. Het bouwt de ander op, geeft die ander richting of het is net dat ene woordje wat de ander zo intens kan raken. Mooi dat je dit deelt Harry, want soms doen we dit veel te weinig.
Keep on doing the good work, Wendy :-)!

Reageren op dit artikel?