Harry's picture

Hoe leer ik zó te kijken dat ik de ander oprecht en met respect kan waarderen?

Het goede zien

Luisteren
Intrinsieke motivatie
Dit wordt geen Ratelband-achtige blog. Geen positivistisch verhaal. Maar afgelopen zaterdag gebeurde er iets wat me raakte. Het liet me zien hoe waardevol het is om dat wat écht positief is, te bekrachtigen. Tot mijn schaamte besef ik dat ik sneller zie wat eraan mankeert dan wat er goed aan is. Wat gebeurde er?

Rechtop

Onze jongste speelt voetbal met een meidenteam in een jongenscompetitie. Tot nog toe verliezen ze elke wedstrijd. Maar ze leren er heel veel van, verzekert ze ons. Dit keer hadden ze met 1-8 verloren. Toch komt ze stralend naarbinnen lopen. Fier rechtop. Trots. Hoe kan dat?

 

Respect en waardering

Ze vertelt ons het wedstrijdverloop. Dat ze eerst 1-0 voorstaan en het heel goed gaat. Dat de stand na driekwart van de wedstrijd 1-2 is. ‘Op dat moment wisselt de trainer mij. Het is gewoon mijn beurt. En dan gaat het mis. In een kwartwedstrijd krijgen we zes doelpunten tegen.’

 

Maar wat doet deze trainer? Die haast zich naar onze dochter om haar ergens op te wijzen: ‘Meisje, zie je hoe belangrijk je voor het team bent? We kunnen je achterin niet missen. Soms baal je dat je daar staat. Je hoopt bijna dat iemand uit je eigen team de bal verliest zodat je weer aan de bak mag. Maar wat je daar doet achterin, dat doe je goed en het is erg nodig! Niet vergeten, hè?’ Geen wonder dat dit meisje rechtop staat terwijl ze verliest!

 

Joseph Kessels

Het doet me denken aan een oude mentor van mij: Joseph Kessels. Inmiddels is hij met emeritaat. Op 12 oktober geeft hij zijn 6000 HR-boeken (en zijn cd’s) weg. Hij vraagt er een donatie voor terug, voor een project in Rwanda. Hij luisterde altijd naar de voortgang van mijn onderzoeksproject, alsof ík de hoogleraar was en hij de leerling. Een van zijn gevleugelde uitspraken: ‘Respect en waardering zijn een weldaad voor het geloof in eigen kunnen.’

 

Wat kun jij nog sleutelen aan je spreken om te zorgen dat de mensen om jou heen rechtop gaan staan? Dat begint met anders kijken. Met waardering en respect. Zoekend naar wat je kunt erkennen.

 

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Onlangs bij een werkoverleg

Onlangs bij een werkoverleg oefende we met 'appreciative inquiry'. Samen onderzoeken wat goed ging bij indrukwekkende gebeurtenissen. Met focus op hoe we daar meer van konden vinden/ voelen/ krijgen. Een eye-opener met parallellen in de leerervaring. Dat focus op positiviteit je kan helpen, sterken, steunen etc. en dat in mijn werk juist vaak het herstellen van de falende aspecten de meeste aandacht krijgen... leerzaam!

Harry's picture

Gaaf! Laten we zo ook naar de

Gaaf! Laten we zo ook naar de mensen met wie we heel dichtbij leven kijken ... da's een kado voor hen EN voor ons! Hartelijke groet, Lars.

En zo mogen we elkaar

En zo mogen we elkaar inspireren Harry.. jij inspireert mij enorm met je blogs. Jij zet mensen aan het denken en hopelijk zetten mensen dit ook om in doen. Vind het altijd fijn om je blogs te lezen, blijf er vooral mee door gaan. Kijk er altijd weer naar uit. Zegen!

Harry's picture

dankjewel, Wendy!

dankjewel, Wendy!

Wat kinderen betreft, de

Wat kinderen betreft, de jongste(n) leert op school dat als je een foutje maakt, je hersenen groeien. De middelste vult iedere dag een pizza met rode en groene pizzapunten. Zo leert ze waar ze blij van wordt en evalueert ze de dingen die tegen zitten. De oudste werkt in een smoeltjes schrift om de dagen met smiley's te beschrijven. En dan blijkt dat wat voor de ene goed voelt voor de ander 'stom' kan zijn en visa versa.

Het valt me op hoe we volgestopt worden het kwalificeren van verschillen vanuit het paradigma 'goed'-'fout' en hoe mooi de wereld kan zijn als je verschillen gaat zien als 'anders'. Er valt zo veel te leren :-)

Harry's picture

Het zit er diep in, Lars. Ook

Het zit er diep in, Lars. Ook bij ons. Het gaat er moeizaam uit, maar het gaat eruit ... dat geeft ruimte!

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl