Overslaan en naar de inhoud gaan

4 tips om beter te
luisteren

Luisteren
Verbinding

Voor iedereen die snel beter wil leren luisteren.

Luisteren is niet iets dat jij hoeft te leren. Je kunt het al. Al bij je geboorte was je een en al sensor. Nog beter leren luisteren is een kwestie van anders omgaan met wat je in de weg is gaan staan om open te zijn: oordelen, angsten en je eigen behoeften. Werken aan je luisteren is dus vooral: werken aan jezelf. Toch blijven er altijd mensen die liever een paar praktische tips aangereikt krijgen. Dingen die je kunt doen (behalve werken aan jezelf) om al snel beter te luisteren. Hier zijn er vier.

Leren luisteren

Als jij je (werk)relaties wilt verbeteren, is het beste wat je kunt doen: investeren in je luisteren. Waarom? Omdat luisteren de sleutel is tot echt contact maken. Als je hier hulp bij nodig hebt, dan helpen we je graag met één van onze trainingen, workshops of coaching. Wil je nu al wat tips? Dan geven wij je hier 4 tips om snel beter te luisteren. 

1. Kop dicht!

Het valt lang niet altijd mee om je mond te houden. Maar het helpt wel. Als jij je mond houdt gaat de ander praten. Je geeft ruimte. Dat is nog niet hetzelfde als luisteren. Voor luisteren is het nodig dat je – terwijl je ruimte geeft – ook met je aandacht bij de ander bent. Toch is ‘Kop dicht!’ een heel goed begin.

2. Geef erkenning

Het mooiste wat je een ander kunt geven is erkenning. Dat je hardop onder woorden brengt wat je bij die ander hoort, ziet en ervaart. Niet als een papegaai, maar als een echt mens. Vaak ben je er in een gesprek op uit om te ontvangen: de bevestiging van je oordeel, een geruststelling omdat jij je ergens zorgen over maakt, of dat waar jij behoefte aan hebt. Dat is niet fout. Maar het helpt het luisteren niet. Want luisteren is vooral: geven. Ga het gesprek in met de intentie om erkenning te geven. En let dan eens op wat er gebeurt!

3. Luister met je ogen naar gevoel

Luisteren doe je vooral met je ogen. Het gaat er niet alleen om dat je hoort wat de ander zegt, maar vooral dat je ziet hoe de ander zich voelt. Als je daar hardop erkenning voor kunt geven, begint de enthousiasteling nog fanatieker te vertellen, de verdrietige te huilen etc. Zo kan je dus met je ogen beter leren luisteren.

4. Zoek naar de behoefte

Emoties wijzen je de weg naar wat voor de ander belangrijk is. Dus als je luistert naar gevoel kom je erachter waar die ander behoefte aan heeft. Daar kun je de ander enorm mee helpen, want die heeft (net als jij) niet altijd zicht op waar hij of zij behoefte aan heeft. De kunst is dan om niet te gaan adviseren, duwen of trekken. Maar om door je luisteren de ander te helpen zélf te zorgen voor dat waar hij of zij behoefte aan heeft.

Actief luisteren?

Actief luisteren gaat om laten merken dat je luistert. Om de hele boodschap van de ander te begrijpen, zodat je een passende reactie kan geven. Een knikje hier, een hummetje daar en vergeet niet om oogcontact te houden! Je bent er maar druk mee. Wij kijken anders naar luisteren. Bij ons geen aandacht voor technieken als LSD (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen), omdat onze ervaring is dat je daarmee niet tot de kern van het verhaal van de ander komt. Als je goed wil luisteren, moet je een veilige ruimte creëren. Een spervuur aan vragen verstoort die veilige ruimte juist. Daarmee loop je het risico het gesprek de verkeerde kant op te sturen. Wij definiëren luisteren liever als 'iemand uitnodigen om tevoorschijn te komen'. 

Wil jij beter leren luisteren?

Wil jij je (werk)relatie verdiepen, versterken of mooier maken door beter te leren luisteren, dan is dit dus wat je kunt doen. Want door zo te luisteren nodig je de ander uit om tevoorschijn te komen. Uit het donker van de binnenwereld in het licht van de buitenwereld. Om daar te ontdekken dat hij of zij er gewoon mag zijn. Als je zo luistert zullen mensen zich snel ‘blootgeven’. Dat is namelijk precies wat ze willen, maar lang niet altijd durven. Ik wens je mooie ontmoetingen.

Volg onze luistertraining

Tijdens de Openingstraining Harthorend gaan we in een kleine groep op zoek naar wat ons in de weg staat om goed te luisteren. Als je dat namelijk weet, kan je daar wat mee. In verschillende oefeningen behandelen we situaties uit de praktijk waarin het luisteren één van de deelnemers niet helemaal ging zoals gewenst. En we gaan terug naar vroeger, toen je als kind nog helemaal niet stil stond bij dingen als schaamte. Klinkt dat interessant? Dan zien we je hopelijk snel! 

Download de trainingsbrochureGratis proefsessie beter leren luisteren

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?