Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Wat je zegt,
ben je zelf

Luisteren
Spreken

Als je spreekt, laat je meer van jezelf zien dan je denkt ...

‘Ik vond je workshop erg confronterend’, daarmee confronteert een dame me. ‘Wat jij zegt, zit boordevol oordeel’, oordeelt de ene broer over de andere. ‘Het is niet anders’, zegt een klant quasiberustend, terwijl hij bedoelt te zeggen: ‘Ik wil niet anders’. Wat mensen zeggen zit propvol met … henzelf.

Presenteren

Nog voor iedereen binnenkomt, schrijf ik op de flip-over: ‘presenteren = jezelf laten zien’. Deelnemers die binnenkomen, zien het staan. Het maakt ze een beetje zenuwachtig. Maar wat geldt voor presenteren, geldt ook voor spreken in het algemeen: je laat jezelf zien.

Het valt je pas op als je erop gaat letten. Maar wat je zegt, ben je zelf. Dat is een heel relativerend idee als anderen dingen zeggen die je liever níét wilt horen. Maar ergens ook wat ‘spooky’: als je spreekt, laat je meer van jezelf zien dan je waarschijnlijk in de gaten hebt. Ook – of misschien wel voorál – als je over anderen spreekt. En dat ik dat ‘spooky’ noem, zegt dan vast weer wat over mij.

Woorden wegen

Je woorden hebben scheppende kracht. Ze maken iets. Maar ze kunnen ook kapotmaken. Daarom is het nodig dat je jouw woorden zorgvuldig weegt. Heb je goed geluisterd? Dan kun je ook echt spreken! Want: luisteren is het nieuwe spreken.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?