Harry's picture

Vrijheid is een vrucht van verbinding.

Ruimte voelen

Luisteren
Verbinding
Dit is bij uitstek een tijd om dingen anders te doen. Want belemmeringen maken innovatief. Dat hebben we vorig jaar wel gemerkt. Dus gaat er komend jaar veel anders. Wat gaat er in 2021 anders bij jou? En: wat heb je nodig om de ruimte te voelen het ook echt anders te doen?

Opbiechten

Al jarenlang is donderdag mijn vrije dag. Maar om eerlijk te zijn ben ik nooit verder gekomen dan ‘een dag waarop ik kies wat ik doe’. Wat ik dan doe is altijd werkgerelateerd, behalve dat ik ook alle huishoudelijke taken doe zodat mijn vrouw die dag ongestoord kan ondernemen. Werk en privé die door elkaar lopen: een onzalige combi waar heel veel mensen nu mee worstelen. Maar weet je wat? Gisteren heb ik mijn eerste vrije dag sinds jaren gevierd (omdat ik de schoolvakanties al vrij heb, dacht ik geen losse vrije dagen nodig te hebben). Ik schaam me er een beetje voor. Maar wat is het heerlijk om ruimte te voelen! Dat prikkelt bij mij altijd direct mijn creativiteit.

 

Inchecken

De eerste maandag van dit jaar zitten we als collega’s bij elkaar. We checken in op de vragen: ‘Hoe zit je erbij?’ en ‘Hoe kijk je het jaar in?’ Heerlijk om weer echt contact te maken en samen te zijn. We starten het jaar heel anders dan 2020. Met minder en ander werk in de agenda’s. Maar ook nog meer als team dan een jaar geleden. Als team zijn we met al dat improviseren, innoveren en aanpassen in 2020 enorm gegroeid. Maar ook ieder individueel zit er sterker, steviger bij dan vorig jaar. Lekker!

 

Hoe meer verbinding, hoe meer vrijheid

Ook al moesten we vorig jaar twee keer onze volle agenda’s leegmaken, het was toch het beste jaar in de twintigjarige geschiedenis van vanbinnenuit. Daarom hadden we elkaar voor de kerstvakantie aan het denken gezet over de vraag: ‘Hoe kunnen we vanbinnenuit voor ons laten werken (in plaats van andersom)?’ We delen onze antwoorden op die vraag. Maar Ivo – die de ochtend buitengewoon goed heeft voorbereid – heeft in zijn vakantie ook voor de ánderen gedacht. Voor mij heeft hij het volgende: ‘Harry hoeft niks in 2021, alles wat hij meer doet dan dat is meegenomen.’ Ik kan mijn oren niet geloven, maar zie en voel dat hij het meent. Hij ziet mijn ongeloof en zegt: ‘Buig jij je dit jaar maar over de vraag: ‘Vind ik dit leuk of niet?’ Niet leuk is: niet doen.

 

Natuurlijk kan hij dit ook zeggen omdat hij me kent. Ik ga sowieso mijn bijdrage wel leveren. Maar voor mij betekent dit veel. Ik leer opnieuw dat echte vrijheid niet bestaat uit het zélf kiezen wat je wel of niet doet, zoals op donderdag een vrije dag nemen. Vrije ruimte ontstaat als je anderen de gelegenheid geeft om voor je te zorgen.

 

Dus: durf de zorg van anderen te ontvangen in 2021, dan voel je de ruimte (ook – of misschien juist – in alles wat nu zo beperkend en belemmerend werkt).

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl