Harry's picture

Wat geeft jou het gevoel dat je echt helemaal welkom bent?

Onthaalmedewerkster (m/v)

Luisteren
Ik vraag hem wat zijn (Belgische) vrouw voor werk doet. Zijn antwoord: ‘Onthaalmedewerkster’. Wat een mooi woord. Belgisch voor ‘receptioniste’. Ik vermoed dat veel meer werk een ‘onthaalaspect’ in zich heeft. Misschien jouw werk ook wel.

Je welkom voelen

Luisteren is een uitnodiging om tevoorschijn te komen. Mensen willen wel, maar durven vaak niet goed. Daarom scannen ze jou. Ben ik bij hem/haar veilig? Voel ik me voldoende op mijn gemak? Is dit de plek om mijn verhaal te delen? Er is geen standaardrecept om mensen het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Dat maakt het juist zo interessant. In elk contact mag je weer op zoek naar wat die ander nodig heeft om zichtbaar te durven zijn.

 

Erkenning geven

Eén ding weet ik wel. Als je twee keer achter elkaar met erkenning reageert op wat iemand zegt, is het hek van de dam. Dan gaat hij of zij nog veel meer met je delen. Soms dingen waarvan je denkt: ‘Waarom hier, waarom ik, waarom nu?’

 

De luisteraar is een onthaalmedewerkster (m/v). Dat is een erebaan. Laat deze week geen ontmoeting voorbijgaan zonder werk te maken van het welkom heten van anderen!

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Hoi Harry,

Hoi Harry,

Weet ik eindelijk de naam van mijn 'beroep' als luisteraar: onthaalmedewerkster. Ja een warm onthaal van wat er is: leuk of minder 'leuk. Gastvrouw zijn voor onze menselijkheid. Dat geeft echt contact. Verbinding. En dat is waar ik altijd op uit ben. INspirerend. Onthaalmedewerkster, geweldig!
Hartelijke groet, Astrid Steijger

Harry's picture

Een warm onthaal voor jou en

Een warm onthaal voor jou en al die andere onthaalmedewerk(st)ers! We hebben ze heel hard nodig ...

Wat is 'ie weer mooi,

Wat is 'ie weer mooi, treffend. En hoe eenvoudig kan het zijn om een warm welkom thuis te zijn voor de ander. Wat heeft de wereld dít nodig!

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl