Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Luisterblindheid

Empathie
Luisteren

Luister met je ogen hoe de ander zich voelt.

Empathie houdt in dat jij je in iemand anders verplaatst. De gevoelens en perspectieven van die ander gaat begrijpen. En je door dat begrijpen laat leiden in wat je doet. Wat je daar vooral voor nodig hebt, zijn open ogen.

Luisteren met je ogen

Altijd weer een lekker moment. De inleiding op de workshop stond als een dijk. Niets meer aan doen. Nu zijn alle managers in groepjes van twee aan het werk gezet. En ik loop kwispelend van het ene duo naar het andere. Genietend. Kijkend of ik kan helpen. Ja dus. Ik krijg een handwenk en kom dichterbij. Een vrouw luistert naar een man. Beiden ken ik nog niet. Op zijn 'badge' staat Wim. Die van haar kan ik zo snel niet lezen.

Geef terug wat je ziet en ervaart

Wim vertelt. Ik luister mee en schrijf. Als Wim klaar is met praten, kijkt de vrouw me vragend aan: 'En nu?' Ik geef aan dat dit een luisteroefening is. En vraag haar hoe ze zou willen reageren op het verhaal van Wim. Ze heeft de neiging om hem allerlei vragen te stellen. Ik moedig haar aan dat juist níét te doen. En gewoon aan Wim terug te geven wat ze al heeft gezien, gehoord en ervaren. Zij vraagt me of ik dat voor wil doen. Voor een trainer is dat 'glad ijs'. Maar ik heb Wim wel gezien. Dus daar ga ik...

Non-verbale communicatie

'Wim,' en ik kijk hem aan, 'als ik je dit zo zie vertellen, merk ik dat er iets in je roept: 'Dit gaat zo maar niet!' en: 'Dit pakken jullie me niet af!' Alsof jij je afvraagt: 'Heb ik het dan al die jaren niet goed gedaan?' Alles wat je nu meemaakt, lijkt zo oneerlijk. En wat kun je doen? Het overkomt je. En je kijkt machteloos toe.' Tot mijn verbazing zie ik dat zijn ogen zich razendsnel met vocht vullen. Wat is hier aan de hand? Ik geef toch alleen maar terug wat ik zie als ik naar hem luister? Pas op de terugweg in de auto krijg ik door wat hier gebeurde. Het gaat er niet alleen om dat je met je oren hoort wat iemand bedoelt, maar ook dat je met je ogen ziet hoe iemand zich voelt. Als je dat gevoel erkent, maak je echt contact met de ander - en die met zichzelf.

Training empathie

Nadat je de Openingstraining Harthorend hebt gevolgd, kan je de follow-up training Empathie volgen. In twee dagen leer je hoe je jouw inlevingsvermogen beter kan gebruiken. Je leert alles over het (onbewuste) gebruik van je lichaam bij het luisteren en waar het verhaal van de ander je raakt. We helpen je om je nog beter te verplaatsen in de ander, zodat je echt ervaart hoe het voor die ander voelt. 

Vraag een gratis proefsessie aan

Twijfel je of deze training iets voor jou is? Vraag dan een gratis proefsessie aan! Tijdens deze half uur durende 1-op-1 sessie bespreek jij waar je aan wil werken en doen we, wanneer passend, alvast een oefening. 

Vraag een gratis proefsessie aan

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?