Harry's picture

Zoek wat jij nodig hebt om te luisteren - en gebruik dat.

Handig

Luisteren
Al jaren sturen mensen me allerlei weetjes over luisteren. Superleuk! Vandaag kreeg ik er eentje via een appje van een klant. Over een ezelsbrug van een klinisch psycholoog: Manu Keirse. Ik heb ook weleens een boek van hem gelezen. Over een radicaal nieuwe manier van kijken naar mensen. Zelf kijkt hij in gesprekken regelmatig naar zijn handen, lees ik in de app. Die helpen hem om mensen echt te zien. Hoe zit dat?

Ezelsbrug

Ik citeer Manu Keirse: ‘Ik schrijf het, voorafgaand aan een gesprek, vaak op de binnenkant van mijn handen. Ik wil nog weleens gebaren en dan zie ik het staan: ‘Luisteren’.

Als jij tijdens het luisteren niet op je handen hoeft te zitten, heb je er misschien ook wat aan. En als dit je niet helpt om te luisteren in de gesprekken waarin dat goed is, wat helpt jou dan wel?

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Een van de dingen die mij

Een van de dingen die mij helpen is vooraf even tijd nemen om tot rust te komen. Niks zweverigs, simpel mezelf zeggen: Zo. Zometeen is dat gesprek en ik ben er louter en alleen voor dat gesprek.

Harry's picture

Hoe eenvoudig kan het zijn

Hoe eenvoudig kan het zijn (hoe moeilijk soms ook). 

En mezelf uit de stress

En mezelf uit de stress houden door het niet perfect te willen doen. Perfectie nastreven geeft mij stress en maakt me verkrampt.

De gedachte: na dit gesprek komt er altijd een volgende herkansing helpt me te ontspannen.

Harry's picture

Zo ontspannen mogelijk in het

Zo ontspannen mogelijk in het hier en nu zijn, dus ... mooi!

Door van te voren al tegen

Door van te voren al tegen mijzelf te zeggen dat het niet om mij maar om de ander gaat. Op het moment dat ik tijdens het gesprek een eigen ervaring dreig te willen delen zeg ik tegen mijzelf.. nee niet jij maar de ander. Dit helpt en kan ik weer focussen op het luisteren..

Harry's picture

Als je in het verhaal van de

Als je in het verhaal van de ander een haakje hoort naar je eigen verhaal is dat een signaal dat je volop contact maakt. De kunst is aan die haak dan inderdaad niet je eigen jas op te hangen ... maar wel vanuit jouw ervaring mee te leven met de ander... Als je veel 'nee niet ik maar de ander' zegt tegen jezelf als je in contact ben met de ander, dan vraag ik me wel af wie er dan precies in contact is met die ander ... de kunst is volgens mij met en niet voorbij jezelf naar die ander te luisteren :-)

Hoi Harry,

Hoi Harry,

Mij helpt het om te letten op mijn lichaamshouding. Zit ik gespannen en een beetje naar voren dan zit ik in de doe/help modus. Of identificeer ik me met het verhaal. Achterover leunend zit ik meer in de luisterende ( en speel) modus. Waardoor er ruimte ontstaat om rustig en betrokken te luisteren.
Groet, Astrid

Harry's picture

Mooi en handig hoe ons

Mooi en handig hoe ons lichaam ons helpt om te ontdekken in welke modus we luisteren!

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl