Harry's picture

Wat heb je nodig om je geslaagd te voelen?

Geslaagd

Luisteren
Empathie
We hebben vier kinderen die moeite hebben met het Nederlandse onderwijssysteem. Het is een bedrijf op zich om hen te begeleiden. Deze week gaan we naar de propedeuse-uitreiking van onze oudste dochter. Het is een wonder dat ze zover is gekomen. Kapotgetoetst als ze was, heeft ze hulp gevonden om voorbij haar faalangst te komen. In de voorflap van een boek dat wij haar drie jaar geleden cadeau deden toen ze auditie deed op een toneelschool, schreef ik het volgende gedicht.

Geslaagd

Ook een auditie

is een hoepel

waarvan jij denkt:

‘Hoepel op!’,

maar waar je toch

doorheen moet

als je wat wilt -

en dat wil je.

 

We hebben je zien worstelen

zoveel verstand

meestal begrijpen

maar zelden scoren.

Wat jij laat zien

niet gewaardeerd

dan met een rode pen

en ‘onvoldoende’.

Als in ‘The Imitation Game’:

briljant,

maar niet begrepen.

 

Als ouders schamen we ons

voor al die systemen

die niet waarderen

wat we wél in je zien:

een meisje boordevol talent

met een groot verlangen

daar iets mee te doen

dat mensen raakt

en hun even het gevoel geeft,

wat voor jou ook zo belangrijk is,

dat het leven

hoe raar soms ook

niet zonder betekenis is

maar buitengewoon

de moeite waard.

 

papa & mama (vrijdag 27 maart 2015)

Een kadootje voor jou omdat je wat ons betreft helemaal geslaagd bent zoals je bent.

 

Erkennen, erkennen, erkennen

Niet alleen - maar wel voorál - jonge mensen hebben het nodig om te horen dat wie ze zijn er echt mag zijn. Geef iedereen die je tegenkomt erkenning voor wat je bij hem of haar hoort, aanvoelt en begrijpt!

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Jeetje Harry een schot in de

Jeetje Harry een schot in de roos! Wat mooi weer en wat tof om zoiets blijvend aan je kind mee te geven en te zeggen “je bent helemaal geslaagd zoals jij bent”. Ik weet zeker dat deze woorden haar hele leven bij zullen blijven en haar vertrouwen zal geven in wie ze mag zijn! Prachtig!!

En als ik voor onszelf spreek dan zeggen we vaak genoeg hier “ik hou van je” maar we zeggen te weinig dat ze goed zijn zoals ze zijn. Dat mogen wij idd wel meer gaan doen. Perfect, just the way you are!

Harry's picture

Kleine moeite, groot plezier.

Kleine moeite, groot plezier. Zoals een oude wijze koning ooit zei: 'Oefen de knaap (of het meisje) naar de eis van zijn (of haar) weg, ook als hij (of zij) oud geworden is, zal hij/zij daarvan niet afwijken.

Ik heb zo’n “worstel” kind.

Ik heb zo’n “worstel” kind. Niks boeit, niks gaat makkelijk, verstand genoeg, hij worstelt met het systeem, ik soms met hem, mijn partner vecht met hem, ik worstel dan weer met mijn partner. De energie stroomt dagelijks de deur uit, maximaal verdriet, veel boosheid, onbegrip tot en met, hoop op rust, wanhoop,.... Het lijkt me in ieder geval fijn dat je als ouders aan dezelfde kant in het verhaal staat zoals jullie lijken te doen.

Harry's picture

Ha die Yvonne, dank je wel

Ha die Yvonne, dank je wel voor je openhartige reactie. Ook wij worstelen. Met de oudste lijkt het dan goed te aflopen - voor de andere drie zijn we daar nog helemaal niet zeker van ... het is een heel gedoe, ook om met elkaar op een lijn te komen, maar: saai is het nooit, leerzaam blijft het elke dag en we helpen elkaar er door!

Gaat het om hoogbegaafde

Gaat het om hoogbegaafde kinderen? Vorig jaar studeerden op de CHE 2 studentes af op de thematiek van hoogbegaafde studenten in het hbo, iets wat me sinds die tijd bezig houdt.

Harry's picture

Scherp gezien Sabine -

Scherp gezien Sabine - hoogbegaafd, hier thuis hebben we ondertussen een hekel aan het woord, maar dat is wel wat het is. Gaat het jou goed?

De kern is niet dat je op een

De kern is niet dat je op een kant moet komen denk ik, de kern die ik lees, je bent goed zoals je bent. In ons gezien 3 worstelkinderen, wel geen hoogbegaafd, maakt het iets uit? Zij worstelen, het systeem worstelt met hen, zij met ons....., Harry een luistertraining voor ouders?

Harry's picture

Ha die Maria, mooi om niet

Ha die Maria, mooi om niet alleen te worstelen ... Gordon (van het boek 'luisteren naar kinderen') heeft goede trainingen voor ouders :-)

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl