Harry's picture

Aristoteles (350 v. Chr.): ‘Oefen de kardinale deugden (moed, rechtvaardigheid, bezonnenheid en matigheid) en je zult een compleet, bloeiend mens zijn.'

Geduld

Luisteren
‘Luisteren zou een stuk beter gaan als ik wat geduldiger zou zijn.' Wat heb ik dat veel mensen horen verzuchten. Vaak vertel ik ze dan dat luisteren altijd gaat over ‘werken met wat er is’. Als dat ‘ongeduld’ is, dan heb je daarmee te werken. Afhankelijk van hoe je ermee omgaat, kan ongeduld het luisteren helpen of in de weg staan. Zou je geduld ook kunnen oefenen? Vast wel!

De oude man en de stroopwafel

De herfst is op zijn mooist. Na een uurtje lopen komen we uit bij een van de plassen achter de Ginkelse Heide. De zon licht de kleuren van het blad - dat in zichzelf al licht lijkt te geven - nog verder uit. Het voelt bijna magisch als we tussen die kleuren door over de vlonder naar de twee bankjes aan de rand van de plas lopen. 

 

Op het bankje naast ons zit een ouder echtpaar. Ik had hun fietsen al tegen het hek zien staan. Zij rusten even uit. Genieten ook van wat ze zomaar cadeau krijgen. Ze zijn stil. Net als wij. Woorden lijken hier niet op hun plaats.

 

Dan ontvouwt zich een voor mij ontroerend tafereeltje dat ik niet meer van mijn netvlies krijg. Terwijl zij om zich heen kijkt, wil hij haar een stroopwafel geven. Zij merkt het niet. Hij dringt niet aan. Houdt gewoon zijn arm naar haar uitgestrekt, met in de oude hand de wafel. Zwijgend wil hij voor haar zorgen. Hij wacht geduldig tot zij zover is. Zij verontschuldigt zich ook niet als ze (eindelijk) in de gaten heeft dat hij haar wat lekkers aanbiedt. Ze neemt het met een dankbaar knikje van hem aan.

 

Zo’n mooi, klein gebaar. Een uiting van liefde die - ongetwijfeld met vallen en opstaan - is gegroeid en die kan wachten tot het moment daar is. ‘Geduld is een schone zaak’, zeggen we dan.

 

’s Avonds thuis verras ik mijn vrouw met een voor mij ongebruikelijke portie geduld. Helaas ben ik vergeten hoe en wat precies. Wat ik nog wél weet, is dat het haar opvalt. Ik vertel haar van de oude man en de stroopwafel. Zij glimlacht. 

 

Wat hebben wij het nodig om elkaar de belangrijke karaktereigenschappen voor te leven. Zichtbaar maken dat er te midden van alles wat lelijk, krom of ronduit gewelddadig is, ook tederheid en schoonheid bestaat!

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Mooi, Harry. Het geluk zit m

Mooi, Harry. Het geluk zit m in de kleine dingen. Inspirerend stukje om leerbaar te zijn.

Harry's picture

Thx Dick - geen idee waarom

Thx Dick - geen idee waarom we die dingen eigenlijk 'klein' noemen ...

Jij: "Geen idee waarom we die

Jij: "Geen idee waarom we die dingen eigenlijk 'klein' noemen ..."
Ik eigenlijk ook niet...

Het zijn de kleine dingen die

Het zijn de kleine dingen die het doen.
Gr

Tja, een wijze les die ik ook

Tja, een wijze les die ik ook eens in de praktijk zou moeten brengen. het is de tegenwoordigheid van geest hebben dat we ons niet moeten LATEN leven maar luisteren naar de behoefte van anderen.... Ga het proberen toe te passen en dan ook vol te houden :-)

Het lied/ gedicht Later van

Het lied/ gedicht Later van Herman van Veen... stond op onze trouwkaart. Mooi beeld!

Wat een fijn verhaal broer!

Wat een fijn verhaal broer! Eet / deel ik de volgende stroopwafel toch anders

0ntroerend Harry

0ntroerend Harry

Mooimooimooi!

Mooimooimooi!

Mooi, leerzaam en raakt een

Mooi, leerzaam en raakt een snaar. Bedankt voor het delen!

Harry's picture

Graag gedeeld, Chantal!

Graag gedeeld, Chantal!

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl