Harry's picture

Erkenning is de respons van de ander die betekenis geeft aan onze gevoelens, handelingen en bedoelingen. (Uit 'Harthorend', pagina 37)

GAAN

Luisteren
Empathie
Emoties
Verbinding
Vorige week waren Michelle en ik te gast bij de extra vroege ochtendshow van BNNVARA. Het programma heet ‘GAAN’. De presentator Morad Elouakili. Hij heeft veel indruk op mij gemaakt. Niet alleen door zijn mooie stem. Hij inspireerde mij ook. Ik ben door hem echt aan het denken gezet en in beweging geraakt! Wat gebeurde er?

Luisterlijn

‘Extra vroeg’ is in dit geval: om 3.30 uur opstaan en om 4.45 uur in de studio zijn. Morad is dan al uren bezig. Wij nemen om 5.00 uur plaats achter de microfoon. We horen Morad zeggen: ‘We openen dit uur een soort ‘GAAN-luisterlijn’ waarbij je vragen over je gevoel kunt stellen aan mij en mijn twee gasten van vandaag: Michelle en Harry. Michelle is therapeut en Harry trainer en coach. Samen geven ze al jarenlang luistertrainingen. Dus ben je angstig over corona en weet je niet wat je daarmee moet, of heb je verdriet en weet je niet hoe je daarmee om moet gaan? Je kan je vragen stellen op 0800-1121.’ Op een leuke manier spannend. Wat gaan de vroege luisteraars ons voorleggen?

 

Erkenning geven

Nou, van alles en nog wat. Als je het terug wilt zien/luisteren, klik dan hier. Na een halfuur belt Joke. Zij vertelt dat ze vooral in het begin van corona emotioneel van slag was. Dat ze dan haar kids belde. Maar die hadden weinig tijd en zeiden: ‘Zet de radio of tv maar aan.’ Het gezicht van Morad vertrekt helemaal als hij dat hoort. Ongelovig vraagt hij: ‘Is dát wat de kinderen zeggen?’ Joke zegt ‘ja’ en vertelt dat ze nooit komen, geen tijd hebben, druk zijn met hun eigen leven en gezin. ‘Ze hebbe d’r werk’, voegt ze eraan toe. Morad – die nooit een luistertraining heeft gevolgd, denk ik – laat zien dat je ook zonder training goed kunt luisteren. Hij zegt: ‘Joke, het raakt me heel erg. Ik kan me niet voorstellen dat dit de manier is waarop ik met mijn moeder zou omgaan. Maar dat is ook cultuurverschil misschien. In de Marokkaanse cultuur zou je je moeder nooit op deze manier opzij kunnen zetten en te druk zijn om er voor haar te zijn. In Nederland hoor ik dat vaker, of zeg ik nu iets vreemds?’ Hij kijkt vertwijfeld naar ons. Michelle neemt het van hem over. Maar meer erkenning dan dit had Morad Joke niet kunnen geven!

 

Verontwaardiging

Zodra Morad weer een liedje draait, komt hij nog even terug op het verhaal van deze moeder. Verontwaardigd zegt hij: ‘Het gaat er bij mij gewoon niet in dat deze vrouw wél in haar eentje voor vier kinderen kan zorgen, maar dat deze vier kinderen niet samen voor die ene moeder kunnen zorgen.’ Zijn oprechte verontwaardiging raakt me, en tegelijkertijd denk ik: hoe ben ik er voor mijn ouders en hoe beleven zij dat? Deze week ga ik bij hen langs om ze dat maar eens te vragen …

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl