Harry's picture

Huub van der Lubbe (De Dijk) zingt het prachtig: ‘Ga in mijn schoenen staan!’ Fred, alhoewel verstandelijk beperkt, doet ons voor hoe dat werkt!

Fred

Luisteren
Empathie
Luistergiganten
Ze zitten met z’n zestigen in een veel te warme zaal. Beeldzorgcentralisten. Dat zijn mensen die zorg op afstand leveren. Cliënten kunnen hen met een beeldtelefoon bellen. De centralisten luisteren. Wij zijn erbij om hen deze dag te inspireren. Maar een van hun cliënten inspireert míj – en niet zo’n beetje ook!

Verstandelijk beperkt?

Op een gegeven moment verschijnt Fred op het scherm. Goedlachs. Ongecompliceerd. Alles wat hij zegt, accentueert hij met wilde gebaren en hoofdbewegingen. Hij beantwoordt netjes de vragen van degene die hem interviewt. Wij genieten van hoe hij dat doet: ontwapenend eerlijk en ontroerend behulpzaam.

 

Lesje ‘verplaatsen voor gevorderden’

Aan het eind vraagt de interviewster: ‘Heb je nog vragen voor ons, Fred?’ Nou, die heeft hij wel! En wat hij de beeldzorgcentralisten vraagt, maakt diepe indruk op mij. Hij vraagt hun onder andere:

 

‘Zijn jullie weleens bang voor een vraag of lastige situatie?’

 

En:

 

‘Acht uur achter een scherm zitten, duurt dat niet heel erg lang?’

 

Fred met zijn verstandelijke beperking geeft ons een indrukwekkend staaltje empathie. Hij gaat in de schoenen van zijn begeleiders staan. Hij voelt hoe het voor hen zou kunnen zijn. Zo wijst hij ons de weg naar een betere wereld. Laten wij zijn goede voorbeeld volgen!

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Was een tijdje terug dat ik

Was een tijdje terug dat ik hier reageerde, maar wat een mooi verhaal(tje). Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om onbevooroordeeld en open in het leven te staan. Zodat we zo kunnen leren van elkaar en daar dankbaar voor kunnen zijn.
Thanks Harry voor het delen.

Harry's picture

Ha die Merijn, 

Ha die Merijn, 

Zo is het maar net!

Soms denk ik dat wij meer gehandicapt zijn dan deze gasten (zeker als het gaat om open en onbevooroordeeld zijn) ...

Tsja, onze ratio kan ons soms

Tsja, onze ratio kan ons soms behoorlijk in de weg zitten om goed te kunnen (in)voelen.

Harry's picture

Zo is het maar net,

Zo is het maar net, Antoinette. Maar wat in de weg zit, kunnen we als we er anders mee omgaan ook juist helpend laten zijn. Met behoud van denken voelen - dan integreren we het e.e.a. en wordt het nog mooier :-)

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl