Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Fred

Empathie
Luisteren
Luistergiganten

Huub van der Lubbe (De Dijk) zingt het prachtig: ‘Ga in mijn schoenen staan!’ Fred, alhoewel verstandelijk beperkt, doet ons voor hoe dat werkt!

Ze zitten met z’n zestigen in een veel te warme zaal. Beeldzorgcentralisten. Dat zijn mensen die zorg op afstand leveren. Cliënten kunnen hen met een beeldtelefoon bellen. De centralisten luisteren. Wij zijn erbij om hen deze dag te inspireren. Maar een van hun cliënten inspireert míj – en niet zo’n beetje ook!

Verstandelijk beperkt?

Op een gegeven moment verschijnt Fred op het scherm. Goedlachs. Ongecompliceerd. Alles wat hij zegt, accentueert hij met wilde gebaren en hoofdbewegingen. Hij beantwoordt netjes de vragen van degene die hem interviewt. Wij genieten van hoe hij dat doet: ontwapenend eerlijk en ontroerend behulpzaam.

Lesje ‘verplaatsen voor gevorderden’

Aan het eind vraagt de interviewster: ‘Heb je nog vragen voor ons, Fred?’ Nou, die heeft hij wel! En wat hij de beeldzorgcentralisten vraagt, maakt diepe indruk op mij. Hij vraagt hun onder andere:

‘Zijn jullie weleens bang voor een vraag of lastige situatie?’

En:

‘Acht uur achter een scherm zitten, duurt dat niet heel erg lang?’

Fred met zijn verstandelijke beperking geeft ons een indrukwekkend staaltje empathie. Hij gaat in de schoenen van zijn begeleiders staan. Hij voelt hoe het voor hen zou kunnen zijn. Zo wijst hij ons de weg naar een betere wereld. Laten wij zijn goede voorbeeld volgen!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?