Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Hart werken

Empathie
Luisteren

Emotiedobbelstenen.

Woorden als 'emotie', 'kwetsbaarheid' en 'gevoel' zijn niet meer weg te denken in professionele contexten. Iedereen kent wel iemand die te kampen heeft (gehad) met een burnout. Aan de andere kant gaat zo'n beetje elk bedrijf in Nederland gebukt onder personeelstekorten. Hoe ga jij daarmee om? Is het alleen nog maar hard werken, of kunnen jullie ook nog 'Hart werken'?

Eerst contact maken

We trainen een groep gepromoveerde artsen. 'Spreken' is het onderwerp. Dat is wat zij veel doen. Grote groepen toespreken. Met presentaties vanaf 65 dia's. Zo informatiedicht dat het zien van één enkele dia je al het verlammende gevoel geeft dat dit níét goed gaat komen. En juist die dia's mogen ze tijdens het trainen thuislaten. We gaan eerst maar eens voor de groep staan. En oefenen met contact maken.

Natuurlijk voelt dat onwennig. Als we ons niet langer kunnen verstoppen achter inhoud, dan zijn we kwetsbaar. Op de flip werk ik uit dat 'contact maken alleen van harte kan'. En ik maak daarbij de 'fout' ook een hartje te tekenen. Zonder aarzelen loopt één van de artsen naar voren. Zij pakt een stift en zet een agressieve streep door het hartje. En tekent in plaats daarvan ... een hersenpan.

Empathie en wetenschap

Grappig. Want juist baanbrekende ontwikkelingen in neurowetenschappen (maar ook in de evolutiebiologie en psychologie) maken aannemelijk dat onze aard een empathische kant heeft die net zo sterk is als onze zelfzuchtige innerlijke aandriften.

Die ontdekking van ons empathische zelf is één van de opmerkelijkste gebeurtenissen in de moderne wetenschap. De implicaties daarvan zijn fascinerend. Ergens ben je 'hardwired' om je te verplaatsen in de ander. Als peuter van drie lukte het jou al om de wereld te zien vanuit het perspectief van de ander.

Mijn idee is dat je daar op je werk veel goede dingen mee kunt doen. Zeker als je dat van harte en met liefde doet. Wat denk jij? Ontwikkel je empathische vermogens. En vooral: zet ze in! En ga naast hard werken ook 'Hart werken'.

Alles over de trainingscyclus Harthorend

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?