Harry's picture

Als je emotioneel toegankelijk, ontvankelijk en betrokken bent, dan is het voor de ander veilig bij jou.

Waar zijn de vaders?

Luisteren
Empathie
Spreken
Emoties
Verbinding
Tijdens de koffie vraag ik twee door de wol geverfde moeders: ‘Wat is de belangrijkste taak van een vader?’ De een zegt ‘bevestigen’. De ander ‘er voor z'n kinderen zijn’. Het is bijna Vaderdag. Ik weet wel een mooi cadeau dat vaders hun kinderen kunnen geven - en dat vrouwen hun man, vriend of partner met Vaderdag kunnen geven :-)

Samendoen

Hij heet Hugo. De illustraties in ons boek ‘Goed voelen’ heeft hij gemaakt. Tijdens zijn letterlijk niet te stuiten creatiewave van astronomische proporties grijpt de inhoud van het boek hem stevig beet. Halverwege stuurt hij ons de volgende mail (met bovenstaande foto in de bijlage – ik mocht die van hem gebruiken, mocht jij je dat afvragen):

 

‘Nog even iets heel anders om met jullie te delen. Vorige week met m’n dochters (bijna 4 en 5,5 jaar) kaartjes met de vier basisemoties gemaakt, waarop ze kunnen aangeven hoe sterk ze die voelen (met 1-3). Superleuk (en een klein beetje confronterend) om zo mee bezig te zijn en te bespreken wat je nou eigenlijk voelt. En waar dan (in je buik of in je hoofd?). Tips over (boeken over) emoties bespreken/doorvoelen voor jonge kids, welkom!’

 

Het is heel belangrijk dat kinderen emoties leren herkennen en er uitdrukking aan leren geven. De beste hulp die je hun daarbij kunt geven is zelf ‘emotioneel aanwezig’ zijn. Als je dat dan ook nog ‘superleuk’ vindt, zoals Hugo, heb je geen extra boeken of tips nodig.

 

Emotioneel aanwezig

Relaties zijn in feite emotionele banden. Emoties spelen een grote rol in het creëren, onderhouden en benutten van die banden. In feite stelt je kind (of ieder ander in een relatie met jou) je regelmatig de volgende drie vragen:

1.     Kan ik je bereiken?

        Het gaat er niet alleen om dat je fysiek aanwezig bent, maar ook dat je beschikbaar bent en bereid om contact te maken.

2.     Raak ik je? (Volwassener geformuleerd: kan ik erop vertrouwen dat jij je emotioneel open opstelt?)

        Zó afstemmen op je kind dat het merkt dat zijn of haar emoties iets met je doen.

3.     Heb je het beste met mij voor?

  Dat wil de ander voelen. Ook als je soms niet kúnt helpen, is dit bijzonder behulpzaam.

 

Je hoeft er alleen maar te zijn. Maar dan ook echt: emotioneel aanwezig. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je zelf voelt wat er vanbinnen bij jou beweegt. En daar komt de tip voor een vaderdagcadeau voor de vrouwen, vriendinnen en partners: het boek ‘Goed voelen’. Voor je het weet staat er ook bij jou (of je man), net als hier bij mij, een kaartje op het bureau met op de voorkant de tekst: ‘Er is maar één held, papa/mama!’ en op de achterkant: ‘Dankjewel dat je er altijd voor me bent!’

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Misschien nog kadotip voor

Misschien nog kadotip voor jouw kinderen (om met jou te spelen) geen boek hoor! maar het pas uitgekomen ‘een boel gevoel spel’ https://www.kameel.nl/producten/cadeauartikelen/spellen/een-boel-gevoel-...

Harry's picture

Dank voor je tip - voorlopig

Dank voor je tip - voorlopig houden we het op risk (er is telkens een spel van dit moment) ... groetjes Sabine!

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl