Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Toonaangevend luisteren

Emoties
Luisteren
Spreken

Grondtoon (Dikke Van Dale): het wezenlijke, eigenaardige, kenschetsende.

Op allerlei seminars, events en congressen kun je luisteren naar zogenoemde 'keynote speakers'. Met hun ‘praatje’ zetten zij de toon. Dat is heel leuk om te doen, heb ik gemerkt. En als het goed gedaan wordt ook heerlijk om naar te luisteren. Steeds vaker vind je op dat soort podia ook 'keynote luisteraars'. Kunstenaars op zoek naar de essentie van wat er te horen is. Een interessante ontwikkeling. Wat heb jij nodig om de grondtoon te ontdekken in wat jij hoort?

Harthorend

Een mooie middag, deze week. Harthorend-trainers delen hun hart met elkaar. Op zoek naar de grondtoon. Een emotionele middag ook. Als we contact maken met de verlangens vanwaaruit – en waaraan – we graag willen werken, is er blijkbaar veel te voelen. Niet zo raar. Een oud spreekwoord zegt: ‘Het is de toon die de muziek maakt’. De Dikke Van Dale geeft er mooi woorden aan als hij uitlegt: ‘Het gaat om het gevoel dat of de nuancering die je in jouw woorden legt’.

Emoties geven de stem kleur

Het zijn je emoties die kleur geven aan wat je zegt. Ze maken voelbaar wat er voor jou op het spel staat. Ze bewegen je in de richting van dat waar je behoefte aan hebt. Ze zitten vol met prikkelende sensaties. Veel sneller en raker dan je woorden vinden je emoties hun weg naar je gesprekspartner. Ze komen vanuit geraaktheid, daarom raken ze zo.

Heel spannend

Het luisteren naar die gevoelslaag is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Mijn eerste uitnodiging om als 'keynote luisteraar' een bijdrage te leveren raakte me meer dan ik verwacht had. Want behalve dat het me heel leuk leek, voelde ik er ook veel spanning bij. Kan ik dat wel? Zó luisteren dat je precies en raak kunt weergeven wat je anderen – de 'keynote speakers' – hebt horen zeggen?

Kinderlijk eenvoudig

En toch is het helemaal niet zo ingewikkeld, ontdekte ik pas. Nog niet zo lang geleden op zo’n extreem druk moment tijdens de maaltijd bij ons thuis, waar de verhalen steevast over elkaar heen buitelen, vraagt Madelief (7 jaar) de aandacht. Ik weet niet meer letterlijk wat ze zei. Het leek op: ‘Zo moeten we niet over mama praten. Die heeft het ook nodig dat je haar leuk vindt.’

Wat doet dit meisje? Ze kijkt, ze voelt aan en verwoordt wat ze ervan begrijpt, zonder daarover na te denken. Luisteren zoals een kind doet. Als we dat eens gaan durven. Onze collega's van De Luisteracademie hebben er al volop ervaring mee.

Van binnenuit

Ik wil je aanmoedigen vandaag te oefenen met het ‘spreken vanuit’ in plaats van het veel gebruikelijker ‘spreken over’. Zodat de mensen om je heen voelen wat jou vanbinnen beweegt. En te luisteren naar de grondtoon in het verhaal van de ander, zodat je echt contact maakt.

Geniet ervan!

Filmtip: ‘As it is in heaven’ brengt op een ontroerende manier in beeld wat een grondtoon doet.

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?