Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Luistertip:
niet oplossen.

Luisterblokkades
Luisteren

Een hilarisch filmpje over onze neiging om niet te luisteren, maar oplossingen aan te dragen.

Je hoeft niets met wat je hoort. Alleen maar luisteren. Erkennen wat je hoort, ziet en ervaart. C’est tout!

Niks te fiksen

Twee adviseurs van Team C (vervolg vorige blogluisteren dit keer naar vier opdrachtgevers tegelijk. De ‘belangrijkste’ van die vier is de hele tijd aan het woord. Ze praat enthousiast, snel en veel. Over hoe haar enorme afdeling draait als een lier, ondanks de snelheid die nodig is en het feit dat veel ad hoc gebeurt (wat ook moet, gezien de aard van het werk). De twee adviseurs zoeken vertwijfeld naar een probleem. Iets om te fiksen. Het-is-er-niet.

Erkennen

De twee hebben me gevraagd niet alleen te observeren, maar ook mee te doen – als dat helpend is. Ik besluit dat ze nu lang genoeg tevergeefs naar een probleem hebben gezocht en geef de vier opdrachtgevers erkenning. Dat klinkt ongeveer zo: ‘Even iets heel anders. Ik zit nu een kwartier of zo te kijken en jullie verrassen me. Positief, bedoel ik dan. In deze organisatie ben ik nog geen team tegengekomen waar zo de schwung in zit. Jullie enthousiasme is gewoon aanstekelijk. Samen verzetten jullie bergen. En iedereen vindt het normaal dat jullie de klus klaren. Maar vanzelfsprekend is dat niet, dat begrijp ik intussen wel. Als het een keertje fout gaat, wordt die klacht direct uitvergroot. Maar wie ziet al het goede werk dat hier gebeurt?’

Zichtbaar maken

Eenmaal voorbij hun verbazing struikelen de vier opdrachtgevers over elkaar heen terwijl ze reageren. Ja, wat Team Dienstverlening doet mag veel meer op de kaart worden gezet. Helemaal waar - dat hadden ze trouwens in het eerste kwartier zelf al verschillende keren duidelijk gemaakt. En daar kan Team C hen vast bij helpen. Ze kijken de twee adviseurs verwachtingsvol aan.

Aansluiten

Het is altijd weer een gevaarlijk moment. Is er dan nu tóch iets te fiksen? Nee, er is iets om op aan te sluiten. Aansluiten, aansluiten, aansluiten! 

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?