Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Het komt goed!

Luisterblokkades
Luisteren

Wie heeft jouw parachute gevouwen?

Ik ben een doelgericht mens. Daarom geef ik elk jaar een 'woord' mee. Vaak een werkwoord. Iets waar ik de 365 dagen van dat jaar aan werken wil. Zo heb ik een aantal jaar werk gemaakt van ‘spelen’. En in 2017 heb ik iedere dag – en niet zonder resultaat – gewerkt aan ‘dingen niet gecompliceerder maken dan nodig is’. Het ‘thema’ voor 2018 vond ik dit najaar op de achterkant van een bouwvakkersbusje.

Ruimte maken

Lichtelijk overspannen fiets ik naar een nabijgelegen dorp. Naar de osteo(paat). Nergens ben ik zo ontspannen als op haar behandeltafel. Binnen vijf minuten voelt het alsof ik tien centimeter boven die tafel zweef. Kortom: een echte aanrader voor wie zich wil ontspannen en daar wel wat hulp bij kan gebruiken. In de wind laat ik mijn gedachten, die verre van relaxed blijken te zijn, de revue passeren. Tot een tekst op de achterkant van een geparkeerd busje ruimte maakt voor een glimlach. Er staat: ‘Het komt goed!’

Ontspannen

Geen idee of jij weleens bouwvakkers voor je aan de slag hebt gehad. Wij wel/ook*. Als zo’n kerel roept dat het goed komt, is dat zelden geruststellend. Meestal betekent het dat het niet goed gaat. Of zelfs flink tegenzit. Eigenlijk bedoelen ze te zeggen dat ze hopen dat het weer goed komt. Maar ‘hopen’ is voor mensen als ik (‘niet-Ratelband-achtigen’) vaak niet genoeg om echt ontspannen te zijn.

*Doorhalen wat niet van toepassing is.

Dit wordt jouw jaar!

Het lijkt me heerlijk om te werken vanuit de wetenschap dat het goed komt. Toch weet ik dat er van goede voornemens weinig terechtkomt als ik niet óók luister naar wat ik níét wil horen. Dus luister ik naar iets in mij wat zich ongerust afvraagt: ‘Hoe kun je weten dat het goed komt?’ Nou, soms is dat een kwestie van eigen vakmanschap en creativiteit. Nog veel vaker vindt ‘weten dat het goed komt’ zijn basis in het feit dat je er niet alleen voor staat. Verzamel mensen om je heen met wie en voor wie je graag werkt aan wat er voor jullie toe doet. Dan komt het in 2018 helemaal goed!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?