Harry's picture

Het is zo leuk om te mikken op wat je voor een ander kunt doen!

Gijs

Luistergiganten
Soms, ik hoop vaker dan ik in de gaten heb, kom je een echt mens tegen. Zo één die lekker in het leven staat en er duidelijk plezier in heeft. Die bruist van energie. Volop in beweging. Die eenvoudig is en graag andere mensen helpt. Ben jij er zo één?

Bemoedigen

Twintig interimmers in een kringetje. De workshop zit erop. Er is ruimte om te reageren. Iemand neemt die ruimte om me te bedanken. Hij maakt ook duidelijk waarvoor precies. Ik ontvang zijn dank dankbaar. Ik voel dat ik wel wat bemoediging kan gebruiken.

 

Begrenzen

Aan het eind van de ruimte om te reageren hoor ik mezelf zeggen: ‘Als je me nog wilt spreken moet je snel zijn. Ik ruim op en laat de borrel aan me voorbijgaan. Want ik wil proberen thuis mee te eten.’ Goed gedaan. Het kan maar beter duidelijk zijn.

 

Durven vragen

Terwijl ik mijn spullen bij elkaar raap komt de man die me bedankte naar me toe: ‘Harry, waar kan ik je mee helpen?’ Ik weet het in eerste instantie niet zo goed. Tot ik bedenk dat de parkeerplaats van dit kasteel wel een heel eind buiten de slotgracht ligt. Hij ziet me twijfelen en dringt aan. Hij wil echt helpen, dat voel ik wel. Daarom durf ik: ‘Ik kan niet alles in één keer naar de auto dragen. Als het niet te veel gevraagd is, zou het echt tof zijn als je met me mee wilt lopen.’ Dat wil hij graag. ‘Pak rustig je spullen in. Als je zo klaar bent help ik je om alles naar de auto te brengen.’

 

Laten dragen

Als ik mijn boeltje bij elkaar heb geraapt, speur ik het zaaltje af op zoek naar mijn helper. Die staat pal naast me. Hij heeft gezien dan ik er klaar voor ben. ‘Wat is het zwaarst? Dat til ik!’ Eenmaal buiten vraag ik de naam van de man die een engel blijkt te zijn. Gijs. Monter loopt hij met me mee over de ophaalbrug naar de slagbomen van de parkeerplaats. ‘Heb je een uitrijmuntje, Harry?’ Shit. Nee. ‘Geeft niks, ik heb er eentje voor je. Zet je spullen hier maar neer, want het is inderdaad een heel eind lopen naar je auto. Loop er rustig heen – niet rennen – dan wacht ik hier tot je met de auto voorrijdt. Dan laad ik alles voor je in en weg ben je.’

 

Omgaan met tegenslag

Terug bij de slagboom ontdek ik, terwijl Gijs mijn auto laadt, dat mijn mobieltje nog in het kasteel ligt. Gijs: ‘Geeft niks. Ik ben morgen scheidsrechter, dus kan ik nu aan mijn conditie werken.’ En weg sprint Gijs. Ik rijd de auto langs de slagboom de binnenplaats van het kasteel op en daar komt Gijs al aangespurt. Door het open raampje reikt hij me, van oor tot oor grijnzend, de telefoon aan en zegt: ‘Gas erop jongen, mooi weekend met je gezin!’

 

Verwonderen

Vrijdagmiddag vijf uur. Door een met winterzon overgoten landschap, met een strook mist van ongeveer een meter hoog boven het maaiveld, rijd ik de avondspits tegemoet. Ontroerd schiet ik vol. De schoonheid die ik hierbuiten zie, is voelbaar gemaakt door een eenvoudig mooi mens. Tot mijn verbazing ontdek ik hoe goed me dit doet. Waar vind je nu zo’n mens?

 

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Mooi!

Mooi!

Harry's picture

Heel mooi, vind ik ook,

Heel mooi, vind ik ook, Jolanda ... nu wij, vandaag nog :-)

Ben jij er zo een? Nee dat

Ben jij er zo een? Nee dat ben ik niet. Toch gek, want als iemand hulp vraagt, dan doe je dat wel. Spontaan aanbieden is lastiger.

Harry's picture

NOG niet, bedoel je?

NOG niet, bedoel je?

Waar werkt Gijs??? ;-))

Waar werkt Gijs??? ;-))

Gijs is dus een wereldgozer maar als ik naar mijzelf kijk komt dergelijk gedrag sneller naar boven als de wisselwerking tussen 2 mensen in goede toestand is. Dan is niets te gek en niets kost moeite.

Harry's picture

Dus in ieder contact doen wat

Dus in ieder contact doen wat jij kunt doen Bert, om te zorgen dat die wisselwerking goed is :-)

Gijs spiegelt de liefde die

Gijs spiegelt de liefde die jij bent en geeft. Jij bent het, de liefde, die echte mens. Je moest er alleen even aan herinnerd worden door Gijs.
Hoe herkenbaar!
;-)

Harry's picture

Zo heb ik het nog niet

Zo heb ik het nog niet bekeken - dank je wel!

Als ik dit lees, voel ik me

Als ik dit lees, voel ik me blij en denk Gijs was er blij mee om dit de doen.
Er blijft altijd iets aan de strijkstok hangen, als je iets voor een ander doet.

Harry's picture

Mooi dat het je een blij

Mooi dat het je een blij gevoel geeft! Dat is wat geven doet ...

Schiet ook vol! En wat goed

Schiet ook vol! En wat goed dat je het hebt geaccepteerd, de hulp van Gijs...

Harry's picture

Mooi dat het je roert ... en

Mooi dat het je roert ... en ja, ontvangen is wel een ding - ik ben volop aan het oefenen. Sommige mensen maken het extra makkelijk, Gijs is er eentje van.

Wow ! Mooi verhaal.

Wow ! Mooi verhaal.
Bij mij op het werk loopt ook zo'n kanjer rond. Als ik training geef op kantoor en zij ziet mij 's morgensvroeg de ruimte ( weer) inrichten , dan is het eerste wat ik hoor.... kan ik helpen? Daar zeg ik nooit nee tegen. Hebben we daarna tijd voor een samen- bakkie thee.

Harry's picture

Lekker bezig - laat je helpen

Lekker bezig - laat je helpen en help zelf waar je kunt :-) ...

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl