Harry's picture

Wat je belemmert ben je zelf.

De blokkades voorbij

Luisteren
Luisterblokkades
Misschien heb jij ook weleens het gevoel dat er ‘meer in je zit dan je eruit krijgt’. De oorzaak kan natuurlijk buiten jezelf liggen. Maar meestal voelen we wel aan dat we zélf aan de bal mogen. Er zijn gewoon momenten waarop jij jezelf in de weg zit. Hoe kom je op die momenten voorbij jezelf?

Kleur je los

De kunstenares kijkt me met een monsterende glimlach aan en vraagt waar ze me bij kan helpen. Omdat ik daar goed over heb nagedacht, kan ik dat precies aangeven - denk ik. Twee dingen: (1) ‘Ik zou graag relaxter in het leven staan’ en (2) ‘Wil je me voorbij mijn creatieblokkades helpen?’ Zij vraagt: ‘En wat is de tweede?’ Blijkbaar hoort ze geen verschil tussen de twee. Het maakt ook niet uit. Ze wil zo weinig mogelijk praten. Tekenen maar!

 

Ritme

Ze vraagt me mijn levensritme te tekenen. Ik teken puntige golven. Dan vraagt ze hoe het leven is op de punt en in het dal tussen twee punten. Ik vertel. Zij daagt me uit nogmaals te tekenen, maar nu een ronde beweging toe te voegen. Ik probeer en struikel. Zij helpt. We tekenen om beurten ‘punt-punt-ronding’. We pakken een enorm stuk papier en dansen er samen gewapend met ons krijtje overheen. Reagerend op elkaars bewegingen, in een soort van dans: ‘punt-punt-ronding’.

 

Flow

Wat we tekenen lijkt een bende. Maar het plezier is groot. Door vlakken te kleuren brengen we wat orde in de chaos. Ik verlies mezelf er helemaal in. Heerlijk. Een dik uur lang volkomen ontspannen en voorbij creatieblokkades. Tevreden bekijken we wat is ontstaan. Heel goed! Helaas blijken mijn overhemd en broek ook ‘ingekleurd’. Da’s wat onhandig voor het acquisitiegesprek dat op dit tekenen volgt. Kan het schelen. Ik ga er in ieder geval lekker los in.

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Mooi Harry, we staan onszelf

Mooi Harry, we staan onszelf zo vaak in de weg dat het bijna een gewoonte aan het worden is. We zien het niet meer. Out of the box denken of out of the box gaan is vaak mega spannend en durven we dit gewoon weg niet maar de gevolgen daarvan zijn vaak nog mooier dan je had kunnen verwachten. Zou mooi zijn als we onze eigen stemmetjes eens uit konden schakelen en als we eens niet voor de ander gaan denken.. Gewoon eens alleen mijn real thoughts and I.. Misschien even Chaos zoals je zegt maar als je het in kleurt schep je orde voor jezelf. Mooi!

Harry's picture

Ha die Wendy - ik proef

Ha die Wendy - ik proef eenzelfde verlangen om voorbij wat blokkeert te komen - de weg is volgens ons niet 'uitschakelen van wat er te horen is', maar integreren wat er te horen is - dus ook (maar niet alleen) luisteren naar wat je niet wilt horen ... :-)

Luisteren naar wat je niet

Luisteren naar wat je niet wilt horen... hoe doe je dat...hoor ik wel goed genoeg of wil ik dat juist niet.
Herkenbaar verlangen om voorbij de blokkades te komen maar nu nog het handvat.

Harry's picture

Om eerlijk te zijn zie ik

Om eerlijk te zijn zie ik niet een handvat dat iedereen past. Als het bij jou is zoals bij mij - dat ik er zelf niet goed voorbij komt - dan is het beste wat je kunt doen hulp zoeken ... heb ik ook gedaan en nu teken en kleur ik me er zo voorbij :-)

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl