Harry's picture

Weeg je woorden zorgvuldig. Sommige ontmoetingen hebben enorm veel impact.

Belo's in je tomtom

Luisteren
Spreken
Luisterblokkades
Luisteren lukt het best als je de onbevangen, open en nieuwsgierige houding van een kind hebt. Maar zo open als je aan het leven begon, ben je nu niet meer. Door allerlei ervaringen die emoties opriepen, zijn er bij jou overtuigingen gegroeid. Overtuigingen die je voorzichtig maken. Boodschappen die onze omgeving ons heeft meegegeven over wie we zijn, dragen we nog steeds met ons mee. Hoe gaan we om met onze belemmerende overtuigingen?

Spreken met impact

Janneke zit op haar slaapkamer en ze verveelt zich zo. Maar wat ruikt ze daar? Ze steekt haar neusje in de lucht. Pannenkoeken! Janneke rent naar beneden en stormt de keuken in: ‘Joepie, pannenkoeken! Mama, mag ik helpen?’

 

Maar de moeder van Janneke is een beetje gestrest. Dat komt omdat háár moeder, de oma van Janneke dus, straks ook mee-eet. En die oma is nogal een zeurderig type. Voor de oma van Janneke is het niet snel goed. Daarom heeft de moeder van Janneke totaal geen ruimte voor haar luidruchtige dochter. Ze zegt: ‘Hoepel op Janneke, oma komt zo op visite, ik heb nu geen tijd om me door jou te laten helpen. Hup, naar buiten. Ga de tuin maar in. Ik vind het prima als jij je verveelt, maar doe het dan tenminste niet hier!’

 

Beteuterd loopt Janneke de tuin in. En kijk, wat ziet ze daar? Een klein gaatje in de heg. ‘Wat zou er aan de andere kant van de heg zijn?’, denkt Janneke. ‘Een paleis? Een hek? Een prinses?‘ Janneke gaat op de grond zitten en kijkt door het gat. Wat ziet zij daar? Een klein neusje. Een klein mondje. En twee blauwe oogjes. Daar zit een jongetje. Die is net zo groot als Janneke. Dat is Jip.

 

Jip kijkt ook door het gat van de heg en zegt: ‘Woh, wat ben jij een lelijk wijf, zeg!!!’

 

Relaties als werkplaats

Janneke ervaart iets wat bij haar heftige emoties oproept. Onbewust trekt ze daaruit conclusies over van alles: ik ben lelijk, de wereld is gevaarlijk, er is niemand voor mij, je moet nooit visite uitnodigen, pannenkoeken zijn vies. Als er niet over gesproken wordt en het gebeuren komt voor Janneke niet in de juiste context te staan, dan kunnen de woorden van Jip en van haar moeder diep wortel schieten. En doen ze bij Janneke vanbinnen hun ongezonde werk.

 

Het is voor de Jannekes onder ons niet genoeg zich daarvan bewust te zijn. Wat we allemaal nodig hebben, zijn gezonde relaties waarin we het tegenovergestelde kunnen ervaren. Dát helpt ons om de belemmerende overtuigingen te veranderen in wat reëler en bemoedigender is.

 

Belemmerende overtuigingen

Het overgrote deel van ons gedrag komt onbewust tot stand. Maar je laat wat er ooit over jou gezegd is, toch niet bepalen wie je bent en besturen wat je doet? Wat zijn de ‘belo's’ die op jouw TOMTOM zijn opgeslagen? Zoek ze op. Maak er contact mee. Voel wat er te voelen is als je dat doet. Leg dat deel van jezelf uit dat de wereld van nu er heel anders uitziet. En dat er ondertussen ook een grote versie van jou bij is gekomen. Geniet van de gezonde contacten met anderen die je laten ervaren dat een bepaalde overtuiging van jou echt uit de oude doos komt.

 

Wat is de impact van wat je zegt toch enorm. Spreek goed! 

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Met enige regelmaat ben ik me

Met enige regelmaat ben ik me er niet van bewust wat de kracht van (negatieve) woorden voor invloed hebben op anderen. Wat is het dan fijn om kinderen te hebben die mij de spiegel voorhouden en gewoon nog de vrijheid voelen om te vragen waarom ik reageer zoals ik reageer. Dat biedt mij de ruimte om alles in de juiste context te plaatsen. Voor mijn zoon, maar vooral ook voor mijzelf. Wat blijft groeien toch een geweldig fenomeen...

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl