Harry's picture

Als je mij niet kunt vinden, ben ik buiten.

Wandelen

Luisteren
Verbinding
Vandaag hangt het voorjaar in de lucht. De zon schijnt volop. Dit heb ik nodig. Ik voel het. Hier kunnen mijn vitamine D-pilletjes niet tegenop. Zo gaat het de goede kant op. Elk jaar kies ik een ‘woord van het jaar’. Voor 2020 is dat ‘buiten’. Als het maar half kan, zorg ik dat ik buiten ben. Ook in het werk kan dat veel vaker dan je misschien denkt.

Twee benen brengen je verder

Wij wandelen regelmatig met mensen. Voor coaching, als intake op een leertraject, of om samen met klanten te zoeken naar wat nu vooral ‘het probleem’ is. Al jaren heb ik het gevoel dat je het wel heel erg moet verklooien wil degene met wie je wandelt daar niet van opknappen. Deze week vond ik de wetenschappelijke onderbouwing voor die intuïtie in mijn inbox.

 

Kom in beweging

De Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara (hoogleraar experimenteel breinonderzoek) moedigt ons aan veel meer te wandelen. Ongeveer een eeuw geleden liepen we gemiddeld vijftien kilometer per dag. Nu niet meer dan twee. We leiden een zittend leven op kantoren achter beeldschermen. We hebben ons leven zelfs zo ingericht dat bewegen nog amper nodig is. Terwijl wandelen de grootste probleemoplosser is die er bestaat.

 

Een gevoel van geluk

Wandelen is een medicijn zonder bewerking, geeft O’Mara aan in een NRC-interview. ‘Als we in beweging zijn, dan is ons brein dat ook. We zijn cognitief mobiel. Ik noem dat ‘mindwandering’: je laat je geest de vrije loop en juist daardoor zijn herinneringen, gedachten en gevoelens in een nieuwe context te plaatsen. Onze cognitieve vermogens nemen door wandelen enorm toe. We zijn ons bewuster van onze omgeving, waardoor onze sensibiliteit verhoogd wordt. Ook willen we aldoor weten waar we ons bevinden, dat maakt ons alert […] Lopen schenkt ons endorfine, een gevoel van welbevinden en geluk. Dat maakt ons weerbaarder tegen depressies en ouderdom […] Lopen heeft een herstellend en genezend vermogen. Alles wordt sneller, scherper en alerter: ons gehoor, gezichtsvermogen, reactiesnelheid, geheugen.’

 

Naar buiten

Ooit ‘betrapte’ een manager bij een grote verzekeraar mij. Hij zei: ‘Ik zie precies wat je aan het doen bent. Je lokt ons achter ons bureau vandaan om weer volop contact met elkaar te hebben.’ Ik zie dat als een compliment en doe in deze blog hetzelfde. In de benen, lekker naar buiten (als het kan) en elkaar daar fris ontmoeten.

 

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Bij onze welzijnsorganisatie

Bij onze welzijnsorganisatie bieden we de cursus VitamineGroen aan. Met een groep gaan we dan op zoek naar je persoonlijk geluk in de natuur. Echt heel goed om te doen en de deelnemers zijn altijd enthousiast.

Harry's picture

VitameGroen - ik snap dat

VitameGroen - ik snap dat mensen altijd enthousiast zijn :-)!

Ha Harrie, ja wandelen is

Ha Harrie, ja wandelen is voor mij ook erg verfrissend. Ik merk van mijzelf dat ik al wandelend veel meer over mijzelf vertel dan wanneer ik tegenover iemand zit. Het geeft ook een soort van vrijheid. Ik snap wel waarom veel therapeuten en (job)coachen wandelen met hun cliënten. Het is echt geestverruimend.

Harry's picture

Ha Wendy, leuk van je te

Ha Wendy, leuk van je te horen - gaat het je/jullie goed?

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl