Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Stil

Communicatie
Luisterblokkades
Luisteren

Stilte brengt je naar een plek waar niemand anders kan komen - want alleen jij hebt de sleutel.

 

Als het even stil is in een gesprek, gaan veel mensen die stilte volpraten. Als je ze vraagt waarom, leggen ze uit dat ze die ander niet in verlegenheid willen brengen. En toch: als ze er eerlijk naar kijken, wie is er dan in verlegenheid? Vaak zijn we zelf verlegen met stilte. Dat is jammer. Omdat stilte in een gesprek de ander uitnodigt vanbinnen nog wat verder te zoeken. Met een zomer voor de boeg waarin je voor even je werk neerlegt, hoop ik toch echt dat je met plezier die open (soms stille) ruimte ingaat!

Ruimte

Ik ben op een leiderschapsdag voor 80 managers van een grote mbo-instelling. Het gaat over ‘de kracht van luisteren’. Het evenementenbureau dat het organiseert, heeft me heerlijk veel ruimte gegeven om mee te denken over de invulling. We hebben samen iets heel creatiefs gemaakt.

4’33

Na een welkomstdrankje krijgen alle managers zo’n ‘silent-discokoptelefoon’. Ze zoeken een rustig plekje in het theater (of buiten op het terras, lekker in het zonnetje). Daar horen ze een speciaal voor deze middag ingesproken podcast over luisteren. Superleuk om ze allemaal zo rustig te zien luisteren. De stem op de koptelefoon leidt hen vervolgens naar een helemaal donkere theaterzaal. De koptelefoons zijn ingeleverd en een stem vanaf het podium neemt het over. Die introduceert een muziekstuk van John Cage: ‘vier drieëndertig’.

Statler en Waldorf

Een klok op het scherm telt af van 4,33 naar nul. Langzaam dringt het besef door dat we echt ruim vier minuten stil gaan zijn in deze theaterzaal. Twee mensen achter ons trekken het niet meer. Een greep uit wat ze tegen elkaar fluisteren:

‘Heeft iemand het geluid uitgezet of ligt het aan mij?’
‘Dit geloof je toch niet!?’
‘Zonde van de tijd, ik had vijf mailtjes kunnen wegwerken!’
‘Moet je die collega’s eens braaf naar die klok zien kijken.’
‘Hier word ik zo melig van, jij?’

Na vierenhalve minuut gaan de lampen langzaam aan. De man op het podium kijkt vriendelijk en vertelt hoe hij, vader van twee jonge kinderen, genoten heeft van de stilte. Dat geldt duidelijk niet voor die twee achter ons.

Recreëren

Maakt stilte onrustig, of laat het ons zien hoe onrustig we zijn? Hoe dan ook: als jij deze zomer je werk voor een tijdje neerlegt, hoop ik dat je echt kunt genieten van de rust, ruimte en stilte die ontstaan. Zodat je nieuwe ruimte krijgt om te creëren. 'Recreëren' dus. Wij wensen je een heel mooie zomer!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?