Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Spreken over luisteren

Empathie
Luisteren

Wat zou het je brengen als je wat vaker als een kind de wereld in kijkt? Geluk!

Met hoeveel plezier ik ook werk. Hoe ik mijn hart er ook in stop. Het blijft ontnuchterend om je eigen zoon aan een vriendje te horen uitleggen welk werk zijn vader doet: 'Mijn vader praat over luisteren'. Wat zou het ons brengen als we vaker door de ogen van een kind zouden kijken?

Empathie

Het heeft zijn waarde om jezelf beter te leren kennen door naar binnen te kijken. Toch is de ondertitel van Roman Krznaric' nieuwe boek over empathie niet voor niets: 'Introspection is out, outrospection is in'. Na een eeuw waarin de zelfhulpindustrie en therapiecultuur ons naar binnen lieten kijken, is het nu tijd om naar buiten te kijken. Ontdekken wie je bent door uit jezelf te stappen en de levens en perspectieven van andere mensen te onderzoeken. Mijn eigen zoon laat me ervaren hoe pijnlijk leerzaam dat is.

Open, onbevangen en nieuwsgierig

De telefoon gaat. Een vriendelijke stem stelt zich voor en vraagt of ik opensta voor een interview over 'mijn inspirator'. Natuurlijk, leuk! Uit nagenoeg alles haal ik inspiratie. Blijkbaar zoek ik daarnaar. Maar wat of wie inspireert me het meest? Ik denk de kinderen. Hoe kan dat toch?

In een wachtkamer blader ik in een boek met artikelen over positieve psychologie. Allerlei professoren maken in 1.000 woorden duidelijk wat hun onderzoeken hun leren over het fenomeen 'geluk'. Mijn oog valt op een artikel met de titel: 'Kinderen wijzen ons de weg: ze leren ons om er te zijn'. Naast de tekst een plaatje van een hinkelbaan. Wat het artikel aannemelijk maakt is dat een open, onbevangen en nieuwsgierige houding ons gelukkiger maakt.

De eerste oefening in de trainingscyclus Harthorend helpt je opnieuw contact te maken met dat in jou wat open, nieuwsgierig en onbevangen in het leven staat. Want ergens ben je het leven zó begonnen. En al ben je de verbinding met het jongetje of meisje in je misschien wat kwijtgeraakt, je kunt er altijd weer naar terug. Reken maar dat de wereld er anders uitziet als je er onbevangen naar kijkt.

Toen je geboren werd, was je één en al sensor. Luisteren hoef je dus niet te leren. Qua hardware is alles aanwezig. In de software is soms wat geknoeid. Als je beter wilt luisteren is dat dus vooral een kwestie van opruimen wat in de weg is gaan staan. Stel je eens voor dat je alles wat je in het leven geleerd hebt, kunt combineren met die nieuwsgierige manier van kijken. Lijkt het je niet heerlijk om als groot mens weer helemaal open in het leven te staan?

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?