Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Op verhaal komen

Luisteren
Spreken
Verbinding

Velen van ons zijn aan het afschakelen. Met een beetje geluk kunnen we de komende weken op verhaal komen. En dat is nodig. Want al werkend doen we ontzettend veel indrukken op. We hebben ruimte nodig om die te verwerken. Gaat verwerken niet het beste ver van het werk?

Storytelling

Verhalen zijn heerlijk. Ik geniet er in ieder geval enorm van. Zowel van het vertellen van als het luisteren naar verhalen. Eén van de dingen die ik lekker vind aan verhalen is dat ik er niets mee hoef. Ik kan ernaar luisteren, maar ze zetten niet per se aan tot actie. Tenminste, niet meteen. Vaak komt er veel later een moment waarop ik opeens terugdenk aan wat me verteld is. En niet voor niets. Op dat moment weet ik wat een verhaal me te vertellen heeft.

Eindejaarswandelingen

December was altijd mijn dertiende maand. Ieder goed jaar beloonde ik mezelf door een maand lang niet ‘declarabel’ te werken. Die verwennerij is dit jaar mislukt. Het is er gewoon te vol voor. Maar wat wel blijft lukken, zijn de ‘eindejaarswandelingen’. Deze week staan er twee op het programma. Twee keer wandelen met een vriend en bij elkaar op verhaal komen. Dat is nog eens lekker de feestperiode inluiden.

Klein verhaaltje

Deze week, aan het eind van de Openingstraining Harthorend, deelde mijn collega een klein verhaaltje met de groep. Een verhaal dat bij Wibe Veenbaas vandaan komt. Over een opa en zijn kleindochter. Dat verhaaltje raakte me op veel plekken. Ik hoef er verder lekker (nog) niets mee. Maar ik deel het alvast met jou. Het gaat ongeveer zo:

Een meisje van drie vraagt haar opa: ‘Opa, waarom heb ik een naam?’

De opa plukt glimlachend aan zijn baard en denkt na. Dan zegt hij: ‘Jij hebt een naam zodat ik je kan roepen. En als ik je roep, dan kun je bij me komen. En wanneer je bij me komt, dan kan ik je vasthouden. En als ik je heb vastgehouden, dan kan ik je weer loslaten.’

Op verhaal komen

Ik hoop dat je de komende weken ruimte vindt om zó op verhaal te komen. Dat je naam kunt geven aan wat er is, dat je het welkom heet, vasthoudt en weer los kunt laten. Dat je bij jezelf en anderen op verhaal kunt komen. En zij bij jou. Mooie dagen!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?