Harry's picture

Als je in je werk een waardevolle bijdrage zoekt te leveren, dan is hartbewaking je eerste verantwoordelijkheid.

Motivatie - van binnenuit

Intrinsieke motivatie
Wij hebben een tijdje in Indonesië gewerkt. Op straat begroeten ze je daar met ‘Mau ke mana?’: Waar ga je heen? In Nederland zou die vraag impertinent zijn en het antwoord: ‘Dat gaat je niks aan!’ Maar in Indonesië is het standaardantwoord ‘Berjalan jalan’: Ik wandel maar wat rond. Dat doen veel werkende mensen ook. En jij?

Intrinsieke motivatie

Hij heeft heel hard gewerkt. Ook veel bereikt. Nog maar 33 jaar. Toch is hij niet tevreden. Want eigenlijk doet hij maar wat. Vooral aangestuurd door zijn behoefte om anderen te pleasen. Maar wat zoekt hij nu eigenlijk zelf in zijn werk? Anderen begeleidt hij in sessies waarin mensen werken aan hun ‘persoonlijke visie’. Maar zelf krijgt hij die niet scherp. Dat voelt niet goed. Zijn ‘fear of missing out’ maakt dat hij veel ballen in de lucht houdt. Te veel, geeft hij aan. De stress neemt toe, zowel op het werk als privé. De schoen begint te wringen.

 

Veel mensen werken hard. Natuurlijk. Ze hebben hart voor de zaak. Tenminste, dat hebben ze lang gehad. Een groot deel van hen raakt onderweg kwijt waar het hun aanvankelijk om te doen was. Er komt ook zoveel bij kijken. Op een gegeven moment werk je heel hard in iets in plaats van met je hart aan iets. En als het niet meer van binnenuit komt, waarom werk je dan eigenlijk zo hard? En waaraan?

 

Ik moet denken aan wat Simon Sinek maar blijft herhalen in zijn TED-talk: 'People don't buy what you do, but why you do it'. Weet jij nog waar het je aanvankelijk om te doen was? Dan is het goede nieuws: je kunt daar altijd weer naar terug.

 

Hartbewaking

Het gaat zo vanzelf om vanwege je vele verantwoordelijkheden juist je hart te verwaarlozen. Op een goed moment ontdek je dan dat je niet meer leeft zoals je hart je ingeeft. Je neemt te veel op je nek. Je draagt meer dan gezond voor je is. En al draag je het dapper, onderhuids groeit er irritatie: ‘Waarom ben ik de enige hier?' en 'Wie ziet het?’ Je wordt geleefd.

 

En je was juist begonnen met werken om ergens een waardevolle bijdrage aan te leveren. Om je van harte in te zetten voor een betere wereld. Daarom is ‘hartbewaking’ je eerste verantwoordelijkheid.

 

Klopt het nog?

Ontdekken hoe het in je hart is, is geen kwestie van naar binnen kijken. Als je wilt weten wat er in je hart is, dan moet je kijken naar hoe je reageert op dingen. Wat je handen doen, waar je benen je brengen, hoe je ogen kijken en wat je zegt. Is dat in lijn met wat je aanvankelijk bedoelde? En als dat niet zo is, heb je iets om aan te werken: je eigen hart. Uit ervaring kan ik vertellen dat hard werken dan precies níét is wat je nodig hebt.

 

De Wereld Draait Door heeft van een oude ‘Think Different’-commercial van Apple een Nederlandse versie gemaakt. Een quote daaruit om je aan te moedigen vooral te gaan voor wat jij de moeite waard vindt:

 

‘En waar sommige mensen malloten zien, zien wij genieën. Omdat de mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, degenen zijn die het doen.’

 

Wat was ook alweer jouw bedoeling? Klopt het nog of niet?

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

en weer een blog die uit je

en weer een blog die uit je hart komt! Mooi om zo dichtbij te mogen komen om weer iets van jou te zien en om daarvan te leren en dingen te herkennen. 'Luister naar je hart, dat klopt altijd' staat op een schilderijtje bij mijn kapper... een tekst die zó waar is! Maar waar raak ik het dan kwijt, en wat zorgt ervoor dat ik mijn hart kwijt raak? Interessante vragen om mee aan de slag te gaan!

Harry's picture

Misschien is de vraag 'hoe

Misschien is de vraag 'hoe vind ik de weg terug naar wat van harte is?' ook bruikbaar? Gisteren las ik: 'Vraag je niet af wat de wereld nodig heeft. Vraag je liever af wat het is waardoor jij tot leven komt en draag dat bij aan de wereld.' We maken ons het meest dienstbaar als we doen waar we van houden.

 

Groetjes,

H@rry

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl