Harry's picture

Luisteren zoals kinderen doen: open, onbevangen, nieuwsgierig EN eerlijk teruggeven wat je hoort, ziet en voelt.

Luisteren als Momo

Luisteren
Luistergiganten
Na de workshop komt een vrouw op me af. Ze zegt: ‘Je workshop doet me denken aan het boek ‘Momo en de tijdspaarders’. Ken je dat?’ Nu heb ik aardig wat gelezen. Maar nog nooit over Momo. Het klinkt als een kinderboek. Zaterdagavond kreeg ik het van Sinterklaas. Zo kan Momo luisteren (ik citeer):

Luisteren is bijzonder

'Wat de kleine Momo beter kon dan wie dan ook, dat was: luisteren. Dat is toch niets bijzonders zul je misschien zeggen, luisteren kan toch iedereen? Maar dat is heus een vergissing. Echt luisteren kunnen maar heel weinig mensen. En zoals Momo kon luisteren, was volkomen uniek.'

 

Zó luisteren

'Momo kon zó luisteren dat domme mensen ineens heel slimme ideeën kregen. En denk maar niet dat Momo iets zei of vroeg wat de ander op dat idee bracht, nee, ze zat alleen maar toe te luisteren met al haar aandacht en belangstelling. Daarbij keek zij de ander met haar grote, donkere ogen aan en degene die sprak voelde hoe hem opeens gedachten te binnen schoten waarvan hij nooit had durven dromen dat hij ze in zich had.

 

Ze kon zó luisteren dat wanhopige en besluiteloze mensen opeens precies wisten wat ze wilden. Of verlegen mensen plotseling vrijuit durfden praten. Of dat ongelukkige en bedroefde mensen vertrouwen kregen en blij werden. En wanneer iemand het gevoel had dat zijn leven volkomen mislukt en zinloos was, en hij zelf maar een van de velen, iemand waar het helemaal niet op aankomt en die net zo snel vervangen kan worden als een gebroken pot – en hij ging dat allemaal aan de kleine Momo vertellen, dan werd hem terwijl hij nog sprak op een geheimzinnige manier duidelijk dat hij het helemaal mis had; dat men hem precies zoals hij was onder alle mensen maar één enkele keer tegenkwam en dat hij daarom op zijn bijzondere manier belangrijk was voor de wereld.'

 

Zo kon Momo luisteren! Jij ook?!

 

(bron: Momo en de tijdspaarders, Michael Ende, uitgeverij Lemniscaat, 1979)

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Dank je wel. Dat boek ga ik

Dank je wel. Dat boek ga ik opzoeken!

Harry's picture

Leuk, is echt de moeite waard

Leuk, is echt de moeite waard, Tineke!

Gaaf! Dank voor het delen

Gaaf! Dank voor het delen Harry, ik voeg deze toe aan mijn bol.com verlanglijstje. Ik ken het boek ook, maar het was helemaal uit mijn herinnering verdwenen, nu weer terug dankzij jouw blog. Ik ben met mijn dochter boeken van vroeger aan het lezen die ik mooi vond, en zij is net zo geboeid en vindt ze net zo prachtig. Gaaf: oude herinneringen herbeleven in nieuw te maken herinneringen samen met haar. We hebben 'Kruistocht in spijkerbroek' gehad, 'De bende van rode Zora' van Kurt Held (ook een aanrader!) en van Sint as vrijdag krijgen wij samen 'Het oneindige verhaal', ook van Michael Ende. Dus deze krijgt ze voor haar verjaardag bedacht ik me net, leuk :)

Harry's picture

Wat mooi om samen met je

Wat mooi om samen met je dochter te doen!

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl