Harry's picture

De zomer is een mooie periode om je relaties te recreëren. Geniet er samen van!

Het Nieuwe Werken

Communicatie
Verbinding
Het Nieuwe Werken is ‘in’. Overal en altijd kantoorloos kunnen werken. Het liefst thuis. Dat biedt veel voordelen. Maar je moet er wel tegen kunnen. Wat begint met een fancy inrichting van flexplekken lijkt al snel iets te zijn waar geen ziel in zit. De bricks and bytes zijn goed doordacht, maar de relationele consequenties onvoldoende. Wat kunnen we in dat opzicht leren van nomaden? Zij doen het al eeuwenlang: werken op afstand.

De koekjesfabriek

Vandaag ben ik als luisteraar te gast bij een bedrijf waar ‘Het Nieuwe Werken’ alweer wat verouderd is. Maar voor mij is er – een groentje op dit gebied – voldoende nieuws te ontdekken. Ik bestel een latte macchiatto bij een van de vele grand café-achtige platforms in dit verbazingwekkende gebouw. De koffiemaker, die lachend eerst contact maakt, doet duidelijk zijn best om er iets speciaals van te maken. Dat lukt. Er zijn weinig plekken in Nederland waar de latte helemaal klopt. Maar deze klopt en is nog snoeiheet ook. Omdat het er versgebakken ruikt, vraag ik hem wat daar uit de oven komt. Hij antwoordt (ik weet het niet meer letterlijk): ‘Dat zijn huppeldepupkoeken met witte chocola, framboos en nog iets’. Watertandend bestel ik er eentje. Spotgoedkoop ook nog. Met mijn lekkernijen ga ik in een van de vele zitjes zitten. De meeste zijn bezet. Allemaal ‘werkende’ mensen. Casual gekleed – maar wel netjes – en vooral ontspannen ogend. Wat een bijzondere ‘fabriek’ is dit.

 

Waaraan en voor wie werk je?

De mensen met wie ik die dag wandel zijn hoogopgeleid. Als ze me uitleggen waaraan ze werken kan ik het moeilijk volgen. Veel van wat ze me daarover vertellen klinkt abstract. Doorvragend voor wie ze werken lijkt het nog ingewikkelder. Ze werken voor ‘interne klanten’, aan opdrachten die relatief veel ruimte bieden voor eigen invulling. Daarbij moeten ze nogal hun best doen om die opdrachten los te krijgen. Waardering vinden voor wat je uiteindelijk oplevert, blijkt nog moeilijker. Al wandelend kom ik erachter dat niet elk type mens hier wel bij vaart. Sommigen lijken verdwaald in hun werk, zoals ik verdwaal tussen de vele terrassen van dit wonderlijke gebouw.

 

Relationeel herontwerp

Bij het introduceren van Het Nieuwe Werken zijn de bricks and bytes vaak goed overdacht. Maar de relaties binnen de groep hebben geen herontwerp gehad. Volgens de schrijvers van ‘De corporate tribe, organisatielessen uit de antropologie’ (Managementboek van het Jaar en een aanrader voor in de vakantie) kunnen we wat dat betreft leren van nomaden. Voor hen is Het Nieuwe Werken eeuwenoud. Belangrijkste lessen: schep mogelijkheden om statusverschil zichtbaar te maken, organiseer bezielde samenkomsten, eer je stamhoofden (het middenkader) en doe aan mondelinge overleveringen.

 

Recreëren

Mijn vrouw vroeg me vorige week: ‘Hoe ziet jouw ideale zomervakantie er dit jaar uit?’ Antwoord: ‘Jullie alle vijf in een envelop, postzegel erop en weg ermee. De bestemming mogen jullie zelf kiezen, als je maar zorgt dat jullie zes weken wegblijven. Dan ga ik lekker een boek schrijven.’

Ik mocht nadenken over ‘plan B’. Hier is het. We gaan deze zomer als nomaden leven. En zorgen dat de kids indruk op ons kunnen maken (en wij op elkaar). We organiseren zo veel mogelijk feestjes en maken samen toneelstukken. We laten elkaar voelen bij welke tent we horen en vertellen elkaar verhalen tot diep in de nacht. Het recreëren van relaties is plezierig werk. Geniet er samen van!

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl