Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Blij

Emoties
Luisteren

Happiness is only real when shared.

Veel emoties voelen we liever niet. Die noemen we ‘negatief’ (ook al zijn ze het niet). Maar bij de emotie ‘blij’ is dat anders. Daar kunnen we niet genoeg van krijgen. Misschien ligt het aan mij, maar onder werkende mensen kom ik die emotie niet zoveel tegen. Alsof plezier prestaties in de weg zit. We zijn vooral heel serieus bezig onze doelen te realiseren. Maar wat als we – mijn vrouw moedigt mij er al jaren toe aan – het plezier voorop zetten?

Vanwege de overweldigende hoeveelheid reacties op de vorige blog over het ‘into the wild’-avontuur van onze zoon, een kort vervolg daarop. Al was het maar omdat veel mensen zich afvragen of het ‘wel goed met hem gaat ...’

Verrassing

Een half jaar geen contact. Helemaal niets. Geen belletje, app of sms’je. Ook geen brief en al helemaal geen bezoek. Dat is hoe hij het wil, onze 15-jarige avonturier. Een half jaar helemaal ‘los’. Zaterdag zetten we hem op het vliegtuig. Maandagavond gaat de telefoon …

Delen

‘Hoi pap, met Floris.’ Ik ben verbijsterd, overrompeld: dit had ik totaal niet verwacht. Blij roep ik: ‘Floris, jongen!’ en ik floep er zo achteraan: ‘Waarom bel je mij?’ Hij zegt: ‘Ik wil je graag vertellen hoe mooi het hier is.’ Ik vraag: ‘Hoe mooi dan?’ En hij zegt: ‘Als jij hier rond zou lopen, zou je de hele dag huilen.’ Ik laat hem vertellen over bergen, sinaasappelbomen, zon en ruimte. Geniet van zijn vrolijkheid en vraag nog een keer: ‘Maar jongen, waarom bel je?’ Hij zegt: ‘Weet je niet meer wat die gast uit Into the wild vlak voor hij doodgaat in zijn dagboek schrijft?’ Ik denk: al sla je me dood jongen, da’s meer dan vijf jaar geleden dat ik die film zag. Hij helpt me: ‘Happiness is only real when shared.’

Blijdschap uit het boekje

Michelle en ik schrijven een boek over wat je met je emoties kunt als je aan het werk bent. In hoofdstuk 5, ‘Basisemoties doorvoelen’, schrijven we het volgende over de emotie ‘blij’ (nog een concepttekst :-):

Als je blij bent, voel jij je prettig en lach je vaak. Wanneer je blij bent, stijgt je bloeddruk. Je hart gaat sneller kloppen en ook je ademhaling gaat sneller. Tegelijkertijd ontspant je lichaam zich. De emotie ‘blijdschap’ zorgt voor het aanmaken van hormonen die bijdragen aan een goede gezondheid en het verminderen van pijn. Blijdschap is aanstekelijk: je kunt en wilt het graag delen met anderen. Je gezichtsuitdrukking is ontspannen, soms met de mondhoeken wat omhoog; je ogen stralen.

Wat blijdschap je brengt

Deel het en maak er meer van. Doe nog een keer wat je zo blij maakt. Alles wat je blij maakt is een aanwijzing dat je op de goede weg zit, dat het klopt. Zo is het goed. Dit maakt gelukkig en geeft (diepe) voldoening.

Wat blijdschap van je nodig heeft

Blijdschap heeft jouw toestemming nodig. Ze zoekt bij jou de ruimte om echt te vieren. Doorvoel je blijdschap en geef ruimte aan de neiging om het te delen en opnieuw te doen wat je zo blij maakt. Want blijdschap nodigt je uit om het leven te leven waarvoor je geboren bent.

 

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?