Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Relaties doen

Verbinding

Volgens deskundigen verloopt onze ontwikkeling van afhankelijk via onafhankelijk naar wederzijds afhankelijk. Blijf niet steken in de tweede fase.

Het belang van goede (werk)relaties is voelbaarder dan ooit. De moeite die we hebben om duurzame relaties aan te gaan en te onderhouden ook. Veel relaties sneuvelen. Of ze bestaan wel voort, maar vreugde- en vruchteloos. Relaties, hoe doen we dat eigenlijk? Wat werkt wel en wat niet? Zijn er onderliggende principes? Bestaat er een soort ‘Seven habits of highly relational people’? Wij verkennen of deze vragen een onderzoek en een boek waard zijn. Wat denk jij?

Isolement

De jonge professionals die we in onze PLAY-trajecten begeleiden, laten ons zien hoe het er in relationeel opzicht aan toegaat. Als ze aan het begin van de vier dagen hun mobieltjes moeten inleveren, lijken ze ‘verslaafd’. Maar waaraan precies? Ze geven aan dat ze graag verbonden willen zijn. Ze hebben allerlei contacten met mensen over de hele wereld, maar hun buren kennen ze niet. Ze zoeken vooral zekerheid, maar niet in vriendschappen of familierelaties. Ze hebben op allerlei manieren contact met anderen, maar ontmoeten anderen steeds minder persoonlijk. Zou het zo kunnen zijn dat niet alleen zij maar ook wij steeds onafhankelijker en meer zelfvoorzienend, maar tegelijkertijd meer geïsoleerd en alleen zijn?

Ruimte voor een vierde boek?

Ik denk dat dit – voor veel mensen – zo is. Daarom vraag ik me het volgende af: is er ruimte voor een boek dat je met jouw relaties in gedachten leest en dat je helpt om:

  1. het belang van relaties te voelen,
  2. te begrijpen hoe je relaties doet en
  3. te zien wat de onderliggende principes zijn?

Een boek over het dynamisch evenwicht tussen ‘losstaan’ en ‘in verbinding zijn’. Een spanningsveld dat heel veel professionals momenteel ervaren. Een boek dat niet dik en ingewikkeld is, maar dun en praktisch. Niet saai en wetenschappelijk, maar levend en krachtig verhalend. Rijk geïllustreerd. Ik merk veel zin om op onderzoek uit te gaan en te schrijven over wat misschien wel het belangrijkste in ons leven is: relaties. Doen?

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Lees de reacties op dit bericht

simpel: DOEN
Dank voor je mooi reactie, Hans. Maar simpel is het niet, kiezen om je te verdiepen en een boek te schrijven. Dat is een enorme (wel leuke) inspanning. Wat maakt dat jij zegt: 'Doen!'?
Interessant. Aan welke onderliggende principes denk je?
Tof dat je interesse hebt... ik had van jou ook niet anders verwacht. Ik denk nog niet perse aan allerlei onderliggende principes in concreto - ik wil er naar zoeken. Weet jij een principe dat in ieder geval een verkenning waard is?
Als ik je eerder geschreven boeken in gedachten neem, staan daar al heel veel principes en handvatten in die ons helpen om in verbinding te komen, of te blijven. Ik vraag me af in welke mate een nieuw boek zou bijdragen om deze principes specifiek op relaties toe te spitsen? Ik ben benieuwd naar jouw visie daarop, Harry.
Dank voor je reactie Peterjan. En het compliment dat ik er ook in lees ... Wij merken nu we een leergang voor jonge professionals hebben ontwikkeld (www.joinplay.nl), die specifiek inzoomt op relaties, dat er nog veel te schrijven is over hoe je de relatie met jezelf, anderen en de context waarbinnen je werkt goed doet. Daar zijn meer dingen belangrijk in dan alleen goed luisteren, voelen en spreken ...
Leuk en goed onderwerp! Ik denk dat er behoefte is aan zo’n boek en herken de steeds grotere schraalte in echt sociale relaties. En dan met name de belemmerende invloed die ‘Social’ media en de hang naar voortdurend online (bijv. ook streamingsdiensten) willen zijn daarop heeft. Er wordt wel van alles uit de kast getrokken om elkaar te wijzen op vooral de veiligheidsrisico’s (wie kunnen er digitaal meekijken, beveilig je data en persoonsgegevens, ontwikkeling van algoritmen, macht van big-tech bedrijven), terwijl de stappen die we in sociaal en relationeel opzicht achteruit maken naar mijn mening te zeer onderbelicht blijven.

Zoals je ‘t omschrijft (dun, praktisch, krachtig verhalend, rijk geïllustreerd, etc.), goed plan naar mijn mening. Niet sikkeneurig of belerend, maar juist inspirerend en inzicht verruimend. Benieuwd of je je op een bepaalde doelgroep(en) wilt gaan richten. En of je eerst wat research gaat doen (er zijn best wat interessante en relevante vragen te bedenken) en dan schrijven, of al schrijvend research gaat doen vanuit een soort eigen ‘nulpunt’.

Ik zou nog wel even door kunnen gaan, maar mijn reactie op je vraag is dus: Doen!
Dank je wel Simon voor je aanmoediging! Ik wil graag eerst onderzoek doen en dan schrijven. Het begint met het uitvogelen van de juiste vragen. In eerste instantie wil ik het schrijven voor (en met) jonge mensen (20-30).
Wouh wat een goed onderwerp voor een boek. Had daar laatst een heel lang gesprek over met een vriendin. Onafhankelijk of afhankelijk van of in een relatie(s). Iets wat mij de laatste tijd veel bezig houd en vele vragen op roept. Heeft het dan voor jou Harry ook te maken met individueel of juist samen? Je hoort vaak je moet ook geheel tevreden, gelukkig kunnen zijn met jezelf maar ik merk steeds meer dat ik juist behoefte heb om in verbinding te staan. Dat ik helemaal niet blij wordt van compleet individueel of onafhankelijk. Ik ben ook erg geïnspireerd door het boek "houd me vast" waar o.a. gesproken wordt over hoe belangrijk hechting is in relaties ook als je ouder bent.
Nou hopelijk kom je er een beetje uit wat ik bedoel anders voel je vrij om contact op te nemen. Heel veel succes.
Leuk van je te horen, Anne-Pauline. Ik geloof om eerlijk te zijn niet in het hyper individualisme waar we in terecht zijn gekomen, maar echt in samen. Dat is ook een sterke drijfveer om het schrijven van nog een boek - wat toch een hele ondernemen is - nog een keer te overwegen! Als je goed zelf kunt staan (relatie met jezelf), dan kun je ook beter verbinden en het evenwicht tussen 'los staan' en 'in verbinding zijn' telkens opnieuw vinden.
Ik heb zin in een positief boek. Een boek met verhalen over hoe mensen (in deze tijd) manier zoeken en vinden om met elkaar in contact te blijven. En wat het hen brengt. Hoe men met alle drukte maar ook met de nieuwe sociale middelen elkaar echt aandacht (erkenning) geven.
Succes.
Hoi Antonie - leuk van je te horen - ik denk dat je niet de enige bent die behoefte heeft aan 'positief' en 'in contact blijven'! Groetjes,
Met simpel heb ik niet bedoeld dat het simpels om een boek te schrijven. Ik weet het is een giga klus.
Mijn antwoord wordt eerder ingegeven door het idee dat je een directe reactie van mij krijgt, recht toe recht aan is, zonder aarzeling. gewoon doen. Met jouw/jullie (als ook hier Michelle weer aan meedoet?) benadering/houding denk ik dat het zonder meer een aanwinst gaat worden.
Het brengt me wel op iets anders: Tussen reactie en relatie zit maar 1 letter verschil en dat maakt het misschien wel zo bijzonder. Zonder reacties geen relaties. In relaties reageer je altijd op elkaar. maar kan je het ook andersom zeggen? Ik kan in ieder geval zeggen: als ik me op een of andere manier niet verbonden voelde met jou/jullie, had ik niet gereageerd.
Mooi Hans om ons verbonden te voelen!
Hai Harry, ik sla er wel direct op aan: een boek over relaties doen. Maar dat komt denk ik omdat ik het zelf interessant zou vinden en dat is ook vanwege wat ik zie bij mijn kinderen. En ik weet niet of dat de doelgroep is die een boek gaat lezen over dit onderwerp. Ik vraag me af of die niet veel meer een soort online cursus zouden gaan volgen. Maar dan zitten ze weer achter een schermpje ;-)
Dankjewel voor je reactie, Gerdieneke. Mooi dat je erop 'aanslaat'. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Ik zie dat veel jonge mensen echt een job hebben met relaties doen en wil heel graag mikken op de leeftijd waarin ze net een paar jaar aan het werk zijn ... natuurlijk moet je ze vinden waar ze zijn - als dat online is, dan daar! Wellicht kunnen we ze vanaf daar verleiden tot het lezen van een boek, het kijken van filmpjes hierover of het deelnemen aan onze PLAY learning communities voor jong professionals ...

Reageren op dit artikel?