Harry's picture

Hoe verbeteren wij onze gesprekken? Be prepared to be amazed!

Laat je verrassen

Luisteren
Communicatie
Luisterblokkades
Een vriend wees me deze week op de TED-talk van Celeste Headlee. Zij heeft 10 tips om je gesprekken te verbeteren. Dat zijn er te veel - dat blijft bij mij niet haken. Maar als ze de tips aan het einde van haar talk samenvat, ben ik er weer helemaal bij: ‘Be prepared to be amazed’. Hoe blijven wij zó open dat anderen ons kunnen verrassen?

Actief luisteren

Wat mensen ‘actief luisteren’ noemen, zijn manieren om te laten merken – of net te doen alsof – je luistert en interesse hebt. En dat is onzin, stelt Celeste in haar '10 ways to have a better conversation'. Als jij interesse hebt, hoef je niets te doen om geïnteresseerd over te komen. Als je echt luistert, hoef jij je niet af te vragen of de ander wel merkt dat je luistert. Als je aandacht oprecht is, zal de ander dat ervaren. Dus hoeven we niet druk te zijn met het laten merken dat we luisteren, we luisteren ‘gewoon’.

 

Absoluut verbaasd

Vorige week had ik een ontmoeting met emeritus hoogleraar Hubert Hermans. Hij is in de wetenschappelijke wereld beroemd om zijn ‘Theory of the dialogical self’. Als input voor ons gesprek had ik op een A4 gezet wat ik wil gaan onderzoeken. Maar ik durfde het hem niet te mailen. Het voelde te veel als ‘uit de losse pols’. Hoe zou iemand die zijn hele leven onderzoek heeft gedaan en dat - veertien jaar na zijn pensionering - nog steeds met passie doet, mijn A4-tje lezen? Dat kon ik wel raden, dacht ik zo.

 

De ochtend voor ons gesprek overwon ik mijn schroom en mailde hem het opzetje. Al vrij vroeg in ons gesprek kwam hij met een zin die me nogal zenuwachtig maakte: ‘Over je A4 kan ik kort zijn …’ Vanbinnen rinkelden allerlei alarmbellen. Ik schaamde me nog voordat hij zijn zin afmaakte en dacht: ‘Had ik de A4 maar níét gemaild’. Maar de tweede helft van zijn zin was ronduit verrassend. Twee dingen wilde hij over het A4-tje kwijt: (1) helemaal in de roos en (2) absoluut vernieuwend. Ik zweefde de rest van de week, ondanks zijn kanttekening: ‘Het wordt wel een klus om dit onderzoek echt precies te krijgen’.

 

Openstaan

Er is veel wat ons in de weg staat open een gesprek in te gaan: oordeel, angst en eigen behoeften. Maar als je deze week manieren vindt om daar voorbij te komen, zul je verbaasd staan van wat er in het contact met de ander te horen, te zien en te ervaren is. Geniet ervan!

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl