Harry's picture

Het zijn de alledaagse dingen - vooral als ze niet gaan zoals jij wilt - die je laten zien waar je nog werk te doen hebt.

Karakter

Intrinsieke motivatie
Luisterblokkades
Wie ben jij als niemand kijkt? Dat is de vraag naar je karakter. In werkend Nederland kunnen we mensen met een sterk karakter goed gebruiken. Moed, discipline, visie, doorzettingsvermogen en liefde: soms lijken het ‘bedreigde karaktereigenschappen’. Hoe is dat bij jou? Kun je, als je toch weer aan het werk gaat, jouw werk niet gebruiken om ook aan je karakter te werken? Ik denk van wel!

Karakteristiek busje

We rijden deze zomer met een oud Volkswagen-campertje (voor de liefhebber: een T2) richting Parijs. Dat levert veel bewonderende blikken op. Het blijkt een leuke onderneming. Onderweg stoppen we, vaker dan me lief is maar dat heb je met die oude auto’s, bij een benzinestation. Ze hebben er zo’n hoek met verse broodjes. We besluiten er voor ieder één te bestellen.

 

Groeiend ongeduld

De vrouw die ze voor ons klaarmaakt, blijkt buitengewoon onzeker. Alsof het de eerste keer is dat ze dit doet. Ze maakt wiebelige grapjes en doet er ontzettend lang over. Veel langer dan mijn geduld is - ook al heb ik vakantie. Dus stap ik uit de rij en laat het bestellen aan andere gezinsleden over. Mijn spiegelneuronen trekken dit domweg niet langer. Ik loop de shop uit in de richting van ons busje, ruk de schuifdeur open en spui mijn ongenoegen.

 

Karakter in beeld

Onze oudste dochter heeft me al zien aankomen. Ze denkt: dit kan weleens een bruikbaar filmpje worden voor het reisverslag dat ik op Insta maak. Ze houdt haar mobiel in de aanslag. Het dringt niet eens tot me door dat ze me aan het filmen is. Ik doe mijn beklag. Zij legt het lachend vast (zie bovenstaande video als je wilt).

 

Wie je bent als iemand kijkt

Jaren geleden wees een psycholoog met verstand van zaken mij op mijn ‘lage frustratietolerantie’. Nu ik de video terugzie, merk ik dat mijn karakter in dat opzicht nog weinig groei laat zien. Zo ontdek ik ook dat karakter niet alleen is ‘wie je bent als niemand kijkt’. Dus als jij al werkend dit najaar ook aan je karakter wilt werken, zorg dan dat er iemand meekijkt!

 

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Vind je reactie in het

Vind je reactie in het filmpje nog best "lief". Had een meer boziger houding en stem verwacht na het lezen....

Harry's picture

Dank voor je bemoediging, Ina

Dank voor je bemoediging, Ina! Ik werk al wat langer aan m'n karakter :-).

Hahahaha wat een geweldig

Hahahaha wat een geweldig filmpje. Super dat Noortje dit heeft gefilmd... en voor nu ook mooi bruikbaar is.

Ik denk dat mijn karakter op mijn werk (& thuis ook) aardig wat te verduren heeft gehad afgelopen jaar mbt op mijn geduld. Hier kan ik komend jaar dus weer mee aan de slag en ook op mijn nieuwe werkplek wat denk ik al heel wat meer rust gaat geven.
Vanaf morgen nieuwe werkgever! Nieuw seizoen en nieuwe kansen en ondertussen hard werken aan dit stukje karakter ;-)

Overigens is "Wie je bent als niemand kijkt" een super goed boek van Bill Hybels! Echt een aanrader!

Harry's picture

Zet hem op Wendy - op je

Zet hem op Wendy - op je nieuwe werkplek!

Prachtige blog Harry. Moest

Prachtige blog Harry. Moest erg lachen om het filmpje. Mooi dat je het erbij hebt gedaan.

Harry's picture

Thx - en mooi dat je erom

Thx - en mooi dat je erom kunt lachen, probeer ik ook :-)

Karakteristiek filmpje ;)

Karakteristiek filmpje ;)

Harry's picture

Ha die Eddy :-)!

Ha die Eddy :-)!

Ik weet niet wat het zegt

Ik weet niet wat het zegt over mijn karakter maar ik heb dit filmpje wel tien keer gekeken en nog steeds rollen de tranen over mn wangen. Dankjewel voor je echtheid!

Harry's picture

Ik weet het ook niet - maar

Ik weet het ook niet - maar lachen is heerlijk! Alsjeblieft ...

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl