Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Karakter

Luisterblokkades
Intrinsieke motivatie

Het zijn de alledaagse dingen - vooral als ze niet gaan zoals jij wilt - die je laten zien waar je nog werk te doen hebt.

Wie ben jij als niemand kijkt? Dat is de vraag naar je karakter. In werkend Nederland kunnen we mensen met een sterk karakter goed gebruiken. Moed, discipline, visie, doorzettingsvermogen en liefde: soms lijken het ‘bedreigde karaktereigenschappen’. Hoe is dat bij jou? Kun je, als je toch weer aan het werk gaat, jouw werk niet gebruiken om ook aan je karakter te werken? Ik denk van wel!

Karakteristiek busje

We rijden deze zomer met een oud Volkswagen-campertje (voor de liefhebber: een T2) richting Parijs. Dat levert veel bewonderende blikken op. Het blijkt een leuke onderneming. Onderweg stoppen we, vaker dan me lief is maar dat heb je met die oude auto’s, bij een benzinestation. Ze hebben er zo’n hoek met verse broodjes. We besluiten er voor ieder één te bestellen.

Groeiend ongeduld

De vrouw die ze voor ons klaarmaakt, blijkt buitengewoon onzeker. Alsof het de eerste keer is dat ze dit doet. Ze maakt wiebelige grapjes en doet er ontzettend lang over. Veel langer dan mijn geduld is – ook al heb ik vakantie. Dus stap ik uit de rij en laat het bestellen aan andere gezinsleden over. Mijn spiegelneuronen trekken dit domweg niet langer. Ik loop de shop uit in de richting van ons busje, ruk de schuifdeur open en spui mijn ongenoegen.

Karakter in beeld

Onze oudste dochter heeft me al zien aankomen. Ze denkt: dit kan weleens een bruikbaar filmpje worden voor het reisverslag dat ik op Insta maak. Ze houdt haar mobiel in de aanslag. Het dringt niet eens tot me door dat ze me aan het filmen is. Ik doe mijn beklag. Zij legt het lachend vast

https://www.youtube.com/embed/LvHkaDwh-LM

Wie je bent als iemand kijkt

Jaren geleden wees een psycholoog met verstand van zaken mij op mijn ‘lage frustratietolerantie’. Nu ik de video terugzie, merk ik dat mijn karakter in dat opzicht nog weinig groei laat zien. Zo ontdek ik ook dat karakter niet alleen is ‘wie je bent als niemand kijkt’. Dus als jij al werkend dit najaar ook aan je karakter wilt werken, zorg dan dat er iemand meekijkt!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog updates

Reageren op dit artikel?