Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Hier draait het om

Spreken

Luisteren helpt de verteller te ontdekken waar zijn of haar verhaal in de kern om draait.

Misschien ben jij - net als ik - iemand die veel en graag naar anderen luistert. Een luisteraar die graag geeft. Zo ben je voor anderen echt van betekenis. Je geniet er gewoon van om je te laten ‘rondleiden in de binnenwereld van de ander’. Dat is mooi! Vergeet dan niet om ook mensen te vinden die naar jóú luisteren.

Als je het ff niet meer weet

Soms weet ik het niet meer. Is het zo complex. Zie ik even geen uitweg meer. Ik krijg het gewoon zelf niet meer op een rijtje. Op zo’n moment - vorige week - belde ik Peter. Ondanks zijn overvolle agenda maakt hij graag ruimte voor mij en mijn verhaal. Zijn ‘niet meteen reageren’ doet me goed. En ook de rust waarmee hij reageert, als hij eenmaal reageert. Dit heb ik nodig: op verhaal komen.

Verlegenheid

Ik geef makkelijker dan dat ik ontvang. Dat merk ik ook nu ik mijn verhaal met hem deel. Het maakt me verlegen. Ik zeg: ‘Eigenlijk weet ik niet zo goed waarom ik je dit allemaal vertel. Ik heb niet precies een vraag of zo…’ Peter reageert: ‘Ik heb ooit van iemand geleerd (hij bedoelt van mij) dat het belangrijk is dat je ook goed naar jezélf laat luisteren, als je veel naar anderen luistert. Kom op, geef me de kans maar om je verhaal te horen.’

Luisteraars vinden

Veel mensen lopen rond met allerlei verhalen. Ze zoeken waar ze die kwijt kunnen. Waar vinden ze iemand die luistert? Ik hoop bij jou en mij. Laten wij dan zorgen dat we ook mensen vinden bij wie wíj op verhaal kunnen komen!

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?