Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog

Voetafdruk van een gesprek

Communicatie
Luisteren
Spreken

Gesprekken zijn niet vrijblijvend. De vraag is niet óf onze gesprekken sporen achterlaten, maar wélke. Hoe duurzaam is ons spreken en luisteren?

De gewone gesprekken die we elke dag voeren zijn verre van vrijblijvend. Ze vormen en ordenen hoe we met elkaar leven en werken. En misschien op manieren die je niet wilt. Dus pleit hoogleraar strategische communicatie Noelle Aarts voor ‘Conversational Responsibility’: Dat we gevoeligheid ontwikkelen voor aannames die we probleemloos hanteren. Zorgvuldiger zijn in hoe we dingen zeggen. Ons bewust zijn van de mogelijke gevolgen daarvan. En beter luisteren. Want ook met onze gesprekken laten we een voetafdruk achter.

De kunst van de dialoog

Aansluitend op een empathietraining heb ik een afspraak met Noelle Aarts. Haar ‘The Art of Dialogue’ heb ik met plezier gelezen. We verkennen een mogelijke bijdrage van mij aan haar onderzoek naar werkzame bouwstenen voor de dialoog. Het gesprek verloopt bijzonder geanimeerd. Als ze roept: ‘Dit is freaken!’, voel ik me onzeker. Bedoelt ze dat we aan het hobbyen zijn? ‘Nee joh!’, stelt ze me gerust, ‘Ik geniet van de niet-alledaagse manier van out of the box bezig zijn met onderzoek. Dit is gewoon leuk!’

Veel hangt af van gesprekken

Noelle meent dat we in organisaties veel laten afhangen van gesprekken. Wat we willen bereiken, proberen we te organiseren. Continu afstemmen op onze omgeving is dan nodig. Daar gebruiken we gesprekken voor. Maar dat afstemmen gaat niet vanzelf. Sterker nog: vanzelf gaat het eerder mis dan goed. We zijn het zelf die in de weg staan. Onze oordelen, angsten en eigen behoeften maken dat we maar moeilijk op de ander mikken. De paradox is: willen we daar iets aan doen, dan gaat dat alleen maar door te communiceren.

Duurzame gesprekken

Eén van de verhalen die mij inspireert, is ‘Father Joe’. Tony Hendra beschrijft in dat boek hoe hij in zijn turbulente leven op verschillende momenten bij een monnik op verhaal komt. In zijn gesprekken met Father Joe komt hij thuis. Dat zo’n wereldvreemde monnik zo kan luisteren! De impact van Tony's gesprekken met deze man is enorm (de ondertitel van het boek is: ‘The man who saved my soul’). Hendra voelt dat hij in het leven van deze eenzame monnik een unieke plek inneemt. Maar de begrafenis van Father Joe maakt zichtbaar dat deze man allesbehalve eenzaam was. In zijn leven blijkt de monnik honderden ‘Hendra’s’ tot steun te zijn geweest.

Voetafdruk van een gesprek

Ook vandaag ben jij waarschijnlijk weer volop in gesprek. Dat gesprek kan bron en drager van verandering zijn. Wees je bewust van waaruit je spreekt en luistert. Want een gesprek is nooit vrijblijvend. We maken ons (ik denk terecht) druk om onze ecologische voetafdruk. Maar ook onze gesprekken laten sporen achter. 

Wil jij wekelijks een prikkel ontvangen om vanuit je hart te werken?

Ontvang blog-updates

Reageren op dit artikel?