Harry's picture

Op verhaal komen bij iemand die luistert, dat voelt als ‘thuiskomen’: het helpt je jouw eigen verhaal te ‘bewonen’ en erin thuis te raken.

Laat je horen!

Luisteren
Spreken
Misschien ben jij - net als ik - iemand die veel en graag naar anderen luistert. Een luisteraar die graag geeft. Zo ben je voor anderen echt van betekenis. Je geniet er gewoon van om je te laten ‘rondleiden in de binnenwereld van de ander’. Dat is mooi! Vergeet dan niet om ook mensen te vinden die naar jóú luisteren.

Als je het ff niet meer weet

Soms weet ik het niet meer. Is het zo complex. Zie ik even geen uitweg meer. Ik krijg het gewoon zelf niet meer op een rijtje. Op zo’n moment - vorige week - belde ik Peter. Ondanks zijn overvolle agenda maakt hij graag ruimte voor mij en mijn verhaal. Zijn ‘niet meteen reageren’ doet me goed. En ook de rust waarmee hij reageert, als hij eenmaal reageert. Dit heb ik nodig: op verhaal komen.

 

Verlegenheid

Ik geef makkelijker dan dat ik ontvang. Dat merk ik ook nu ik mijn verhaal met hem deel. Het maakt me verlegen. Ik zeg: ‘Eigenlijk weet ik niet zo goed waarom ik je dit allemaal vertel. Ik heb niet precies een vraag of zo…’ Peter reageert: ‘Ik heb ooit van iemand geleerd (hij bedoelt van mij) dat het belangrijk is dat je ook goed naar jezélf laat luisteren, als je veel naar anderen luistert. Kom op, geef me de kans maar om je verhaal te horen.’

 

Luisteraars vinden

Veel mensen lopen rond met allerlei verhalen. Ze zoeken waar ze die kwijt kunnen. Waar vinden ze iemand die luistert? Ik hoop bij jou en mij. Laten wij dan zorgen dat we ook mensen vinden bij wie wíj op verhaal kunnen komen!

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

zo herkenbaar ...

zo herkenbaar ...

Harry's picture

Verbaast me niet dat jij het

Verbaast me niet dat jij het herkent, Tina. Ik hoop dat je mensen vindt waar jij op verhaal kunt komt. Ik gok van wel ... :-)

ik herken mezelf hierin, je

ik herken mezelf hierin, je schuldig voelen als je iemand anders jouw problemen vertelt, terwijl je zelf vaak en lang luistert als iemand anders zijn verhaal aan jou vertelt. Kennelijk vind je dat je zelf niet belangrijk genoeg bent om naar te luisteren, je ziet het als "lastig vallen". Geef ook vaak geen feedback in situaties waarbij ik word gekwetst.
Nog een boel te leren dus!

Harry's picture

Laten we de anders dus gerust

Laten we de anders dus gerust 'lastig vallen' met ons verhaal, Noortje :-) ...

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl