Harry's picture

Doe jij je werk van harte? Dan klopt het nog!

Wat meet jij?

Luisteren
Emoties
Intrinsieke motivatie
Verbinding
Volgens ‘Loesje’ is het meest positieve woord in 2020 het woord ‘negatief’. We testen heel wat af. Dat is ook nodig. Toch bekruipt mij steeds vaker het gevoel dat we doorslaan in het meten. Gevoed door een soort van ‘beheersillusie’. Als wij, bijvoorbeeld, met onze trainingen in aanmerking willen komen voor de opvolger van de fiscale scholingsaftrek, moeten we zorgen voor een NRTO-keurmerk. Maar als ik de 14 pagina’s tellende checklist doorneem die bij dat keurmerk hoort, zakt de moed me in de schoenen. Ik denk dan: je kunt aan alle criteria voldoen (en het zijn er een boel) en toch een slechte training geven. Niet voor de eerste keer stel ik mezelf de vraag: als we dan toch zo graag meten, wát kunnen we dan het beste meten?’

Meten wat niet meetbaar is

Na de voorlopig laatste wandeling zitten we binnen met een kop thee. We kijken elkaar lang aan. Zeggen niets. Voelen veel. Wat is er in een relatief korte tijd veel bij hem veranderd. Wie had ooit kunnen denken dat deze coachee er zoveel mee op zou schieten? Ik weet nog hoe ik onzeker mijn broer belde, omdat ik niet goed wist hoe ik ‘dit’ aan moest pakken. Maar soms zit alles mee, werkt alles samen en lukt dat wat we niet voor mogelijk houden. Dankbaar, dat zijn we! Hij geeft er ook woorden aan. Ik laat ze binnenkomen en geniet. Waar het in dit leven écht om draait, laat zich moeilijk meten.

 

Met liefde gedaan

Wat ben ik blij dat ik nu geen evaluatieformulier met hem hoef in te vullen. Dat zou buitengewoon ongepast zijn. Toch is er altijd iets wat ik check. Het is een soort meting. Geen idee waar en van wie ik dat geleerd heb. Het lijkt gewoon zo te zijn geworden. Als zijn dankbare woorden echt in mij geland zijn, zeg ik: ‘Met liefde gedaan.’ Dat is mijn ‘check’. Altijd. Ik zeg het en daarna voel ik of en hoe waar het is. Als het helemaal waar is, verdien ik voor dit traject elk ‘keurmerk’. Als het niet helemaal waar is, dan is er nog wat te winnen. Het is in dit ‘geval’ helemaal waar, dat voelen we allebei.

 

Hartbewaking

Misschien vind je dit soft. Maar ik voel dat het tegenovergestelde waar is. Het liefhebben van jezelf, de ander en het werk dat je doet, is vaak hard werken. Zorgen dat je emotioneel toegankelijk, ontvankelijk en betrokken bent. Maar het is buitengewoon lonend en geeft diepe voldoening! En jij? Wat meet jij? Alleen de output of ook de manier waarop je daaraan werkt? Laten we er – juist in een tijd waarin veel contact op afstand is – voor waken dat we niet veranderen in zoombies. Bewaak je hart!

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Alles wat we (laten) meten,

Alles wat we (laten) meten, leggen we daarna naast een schaal die door anderen is bepaald. Of het nu een accreditatie-instituut is of een werkprotocol. Hiermee leggen we (de kwaliteit van) onze resultaten in handen van anderen. Dat kan ons onzeker maken, en de vraag is: waarom? Zijn wij niet meer in staat om de kwaliteit van ons werk te beoordelen? Zoeken we naar erkenning? Een interessante vraag om komend weekend eens over na te denken.

Jouw antwoord ‘met liefde gedaan’ vind ik een hele krachtige, Harry. Het geeft weer hoe jij met jouw kwaliteiten omgaat, ten opzichte van anderen.

Harry's picture

Think about it, Peter Jan!

Think about it, Peter Jan! Niet alleen wat je zoekt maar ook waar je dat wilt vinden ...

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl