Harry's picture

De ‘big seven’ op een rijtje – alle zeven basisemoties hebben het beste met je voor!

Negatieve emoties bestaan niet

Luisteren
Emoties
De interviewster van het vrouwenblad begint met een stelling: ‘Goed voelen is een echt vrouwenboek.’ Collega-auteur Michelle kan net voorkomen dat ze met haar ogen gaat rollen. Maar de zucht die de stelling bij haar oproept, ontgaat de interviewster niet. Ze vraagt erop door. Michelle reageert: ’Het is typisch iets voor onze generatie om er zo naar te kijken. Reken maar dat de young professionals (de generatie van 20-35 jaar) allemaal absoluut gelukkig voorgesorteerd staan voor emotiewerk!’ Waarom denken we zo vaak dat het bij emoties over vrouwelijke, niet-feitelijke, softe, onbelangrijke en vaak ook negatieve dingen gaat?

Goed voelen

Op een ander moment in het interview zegt de interviewster: ‘Is het echt iets van deze tijd, ‘goed voelen’? Als iets goed voelt, dan is het OK. Voelt het niet meer goed, dan kappen we ermee…’ Leuk, die provocerende vragen, het maakt passie los. Ik mag uitleggen wat wij bedoelen met 'goed voelen'.

 

Negatieve emoties

In eerste instantie wilden we ons boek ‘Goed gevoel’ noemen. Als een soort rehabilitatie van het gevoel, want in onze cultuur wordt het lichaam al eeuwenlang ondergewaardeerd. Emoties hebben in de Westerse wereld een slechte pr gekregen. Maar er was al een zenmonnik die zijn boek die titel had gegeven. Toen werd het ‘Goed voelen’. Achteraf zijn we daar nog gelukkiger mee. Want als jij je goed wilt voelen (en wie wil dat nu niet?), dan mag je leren om goed te voelen aan wat er te voelen is. Oók aan dat wat in eerste instantie niet positief, maar ronduit negatief of zelfs pijnlijk voelt.

 

Emoties voor je laten werken

Recent onderzoek laat zien dat jouw emoties een prachtig en efficiënt informatieverwerkings- en signaleringssysteem zijn. Ontworpen om je gedrag snel te (re)organiseren. Als jij als professional iets aan je emoties wilt hebben, dan is het vooral belangrijk dat je ze van harte welkom heet. Dat je ze signaleert, accepteert, beleeft, herkent, communiceert, deelt en vervolgens weer loslaat.

 

Opdracht

Welke van de bovenstaande zeven basisemoties label jij eigenlijk als ‘negatief’? Wat zou die emotie je willen brengen en van je vragen? Want geloof ons maar: alle zeven basisemoties (en hun ontelbare varianten en mengvormen) hebben het beste met je voor!

Harry's picture

Over de auteur Harry

Harry is inspirator, trainer en coach. Onder de indruk van wat luisteren met mensen doet schrijft hij de bestseller 'Harthorend, luisteren voor professionals'. Hij werkt bij vanbinnenuit aan het vergroten van het luisterend vermogen van de mensen, teams en organisaties.

Reacties

Nou dat was een waardevol

Nou dat was een waardevol interview ben benieuwd hoe zij dat vertaald heeft in haar stuk.
Ja er is nog veel te leren over voelen.

Harry's picture

Hoi Anne-Pauline - het is

Hoi Anne-Pauline - het is inderdaad waardevol als mensen je prikkelen ... en wij zijn, snap je vast, ook benieuwd naar haar vertaling ... :-) Groetjes!

Boosheid label ik niet perse

Boosheid label ik niet perse als negatief maar het hangt wel nauw vast aan mijn teleurstelling, wantrouwen en angst, en maakt dat ik mijn nieuwsgierigheid omzet in wantrouwen en mijn blijdschap maar van korte duur is. Je herkent het misschien, een ingewikkeld kind (15) met een levenshouding en -invulling die niet overeenkomt met verwachtingen, hoop en "normaal".

Harry's picture

Hoi Yvonne - het is vaak onze

Hoi Yvonne - het is vaak onze boosheid die voor de meer 'kwetsbaar' voelende emoties zit. Vaak is het een warboel - hangen emoties aan elkaar vast, volgen elkaar op en weet je (ik ook) niet waar je moet beginnen. In het boek 'Goed voelen' hebben we het dan over verbreden (welke zijn er allemaal en naar welke behoefte wijzen ze) en verdiepen (welke gelaagdheid is er: in het geval van jouw voorbeeld boosheid boven teleurstelling en angst ... ze zijn er dus allemaal niet voor niets, maar veroorzaken soms wel een puzzeltje ... zeker in omgang met pubers, waar er behalve jouw eigen emoties en behoeften, ook nog die van de ander er (nadrukkelijke gecommuniceerd als het om emoties gaan) zijn ...

Het is niet eens perse

Het is niet eens perse boosheid, meer teleurstelling en verdriet. Mijn boosheid laat ik tegenwoordig vaak gaan en maakt plaats voor verslagenheid en onmacht. Kind doet alles wat verboden is en niet veel van wat er verwacht wordt. Wat is nog puberaal gedrag, wat is nog experimenteren, wat is al verslaafdheid.. Fijn dat iedereen roept dat alles wel goed komt, ik moet er wel nu iets mee, samen met hem en de rest van het gezin.

Harry's picture

Verdriet helpt je om los te

Verdriet helpt je om los te laten (bijvoorbeeld allerlei idealen) die je onmogelijk meer vast kunt houden zodat er ruimte ontstaat voor iets nieuws ... en, collega-auteur Michelle van Dusseldorp heeft een driedelige serie voor Groot Nieuws Radio gehouden over het 'opvoeden' van tieners - misschien eens op Googlen...? Sterkte!

Gisteren met onze

Gisteren met onze kleindochter de film 'Inside out' gekeken. Prachtig, hoe de innerlijke wereld daarin is uitgebeeld.

Harry's picture

Wat leuk om te doen! Geloof

Wat leuk om te doen! Geloof het of niet ... maar die film staat onder 'inspirerende bronnen' in bijlage 2 van het boek :-) 

Reageren op dit artikel?

Leef en werk vanuit je hart.
Dat maakt de wereld nog mooier!
Nieuwsgierig? Neem contact op!

vanbinnenuit

Amsterdamseweg 44-46

6712 GJ Ede

 

ir. Harry van de Pol

06-512 172 30

harry@vanbinnenuit.nl